PO UŠIMA SE VIDI DA LI VAM JE SRCE BOLESNO: Kardiolog otkrio 1 znak koji UPOZORAVA NA OPASNOST

Porodica i zdravlje
PO UŠIMA SE VIDI DA LI VAM JE SRCE BOLESNO: Kardiolog otkrio 1 znak koji UPOZORAVA NA OPASNOST
-

Simptom bolesti srca otkrićete na ušnoj resici!

U svijetu svakog dana umre najmanje 150.000 ljudi, a bolesti srca i krvnih sudova su ubejdljivo najveći uzrok smrtnosti. 

Kako na vrijeme prepoznati simptome i spriječiti bolest da se razvije i opasno vam ugrozi zdravlje? Kardiolozi su otkrili jedan neobičan simptom, odnosno dio tijela koji ukazuje na probleme sa srcem.

Bolesti kardiovaskularnog sistema mogu se dijagnostikovati po stanju ušne školjke, navode u studiji.  Po prvi put, dr Sander Frenk je skrenuo pažnju na ovaj znak koji je ponio naziv "Frenkov simptom". On je primetio to kod pacijenata koji su prijavljivali da imaju bolove u grudima, a kod kojih su otkrivene zapušene koronarne arterije.

Kako izgleda uho koje ukazuje na probleme sa srcem? Ima usjek, odnosno nabor na ušnoj resici! Javlja se usljed oštećenja krvnih sudova kod koronarne bolesti, odnosno smanjene prokrvljenosti koja dovodi do gubitka elastičnosti kože.

Zaključak specijaliste, dr Sandera Frenka, potvrđuju brojne studije. Ipak, treba napomenuti da  prisustvo ovog simptoma ne mora nužno da ukazuje na bolest. Objašnjenje za pojavu ovog nabora, odnosno useka može da bude gubitak elastičnosti kože, starost...

Srčani bolesnici se najviše žale na bol u grudima, gušenje u naporu, pojačano zamaranje, oticanje nogu i gušenje kada se legne na ravno, ubrzan i nepravilan srčani rad, vrtoglavicu i gubitak svijesti.

MONDO

Ne propustite