OD ČEGA NAJVIŠE STRADA ŠTITASTA ŽLIJEZDA: Jednu ključnu stvar svi zaboravljamo - OZBILJNO UGROŽAVA ZDRAVLJE

Porodica i zdravlje
OD ČEGA NAJVIŠE STRADA ŠTITASTA ŽLIJEZDA: Jednu ključnu stvar svi zaboravljamo - OZBILJNO UGROŽAVA ZDRAVLJE
Štitna žlijezda jedna je od najvažnijih žlezda u našem organizmu jer hormoni koje luči utiču na brojne procese u organizmu

Štitna žlijezda jedna je od najvažnijih žlezda u našem organizmu jer hormoni koje luči utiču na brojne procese u organizmu: metabolizam, rast, razvoj, rad srca, sek*ualnu funkciju, na trudnoću, nivo glukoze u krvi, tjelesnu temperaturu i metabolizam kalcijuma. Posljednjih godina, oboljenje štitaste žlijezde sve je učestalije, čak i među mlađom populacijom, a najčešće se ispoljava u vidu nedovoljnog lučenja hormona (hipotireoza) ili prekomjernog lučenja (hipertireoza). Oboljenja štitaste žlijezde mogu se javiti nakon terapija zračenjem, trudnoće, kao posljedica različitih autoimunih bolesti, a sve više istraživanja ukazuju na to da je oboljenje štitaste žlijezde i psihosomatska bolest i da na njeno funkcionisanje u velikoj mjeri utiču stres, tj.naše emocije i reakcije na spoljašnju sredinu i sve ono što nam se dešava.

Štitna žlijezda „osjeća“ naše emocije i ono podsvijesno što potiskujemo. Samim tim, osobe koje ne poštuju svoje granice, koje žele sve da urade na vrijeme, potiskuju emocije, plaše se kritika, i toga da neće ispuniti tuđa očekivanja imaju povećan rizik da obole od štitne žlijezde.

Povezanost fizičkog i mentalnog zdravlja

 Ako posmatramo štitastu žlijezdu iz energetskog ugla, ona povezuje  telo osobe sa grlenom čakrom (energetskim centrom). Od ove čakre zavise snaga volje i sposobnost donošenja odluka. Ako štitasta žlijezda luči previše hormona, to može da ukazuje na to da osoba vodi previše aktivan način života. Ona bi željela da živi opuštenije i mirnije, ali to sebi ne može da priušti, jer na prvo mesto stavlja druge, kojima treba da pomogne, pa tek onda sebe. Tačnije, zapostavlja sebe. Vrlo često osoba koja pati od hipertireoze pokušava nekome nešto dokazati ili probuditi nečiju ljubav. Previše je zahtjevna prema sebi i drugima. Plaši se situacija u kojima nema kontrolu. Njeni postupci su često nemotivisani i nisu zasnovani na njenim pravim potrebama.

Kada štatasta žlijezda radi usporeno i ne luči dovoljno hormona, to može da ukazuje na to da osoba ne pokazuje svoje potrebe i ne nastoji da ostvari svoje želje. Plaši se da djeluje i ima problem sa samopouzdanjem. Grlena čakra se takođe smatra kapijom za obilje- slušajući svoje prave želje, pokazujemo poštovanje prema svom Ja. Kada smo u balansu i miru sami sa sobom, ništa nam ne nedostaje- ni sreća ni ljubav ni materijalno.

Šta da radite ako patite od hipertireoze?

Ako vaša štitna žlijezda luči previše hormona, trebalo bi da promenite način života- da naučite da usporite tempo, da uživate u životu. Ključ je da otkrijete svoj prirodan ritam života koji će zadovoljiti i vas, ali i vaše voljene. Štitasta žlijezda povezana je sa rastom, a kada osvestite svoje prave potrebe, to će vam omogućiti da duhovno rastete i otkrijete svoju svrhu i pravu misiju u životu.

Šta da radite ako patite od hipotireoze?

Ako vaša štitna žlijezda nije dovoljno aktivna, morate da se riješite svojih zabluda- vi možete da upravljate tokom svog života, imate pravo da živite kako želite, da ostvarujete svoje potrebe… Naučite da oprostite sebi, ali i drugima, ako su vas na neki način povrijedili. Znajte da se ti ljudi nisu pojavili u vašem životu slučajno, već su imali svoju svrhu, tj. bili su vam lekcija.

Ukoliko imate problem sa štitastom žlijezdom, uz prepisanu terapiju, poradite i na svom mentalnom zdravlju. Misli i emocije igraju veoma važnu ulogu u održavanju zdravlja celokupnog našeg organizma, stoga radite na promjeni uvjerenja i misaonih obrazaca koji vas sputavaju i toksično utiču na vaše mentalno, ali i fizičko zdravlje.

Izvor: Sensa

Ne propustite