EVO ŠTA GOSTI PRVO PRIMIJETE KAD UĐU U VAŠU KUĆU: 1 stvar im odmah "zapne za oko"

Sve za dom
EVO ŠTA GOSTI PRVO PRIMIJETE KAD UĐU U VAŠU KUĆU: 1 stvar im odmah "zapne za oko"
-

Pozivanje gostiju u svoj dom trebalo bi da bude zabavno, ali se lako može pretvoriti u stresno iskustvo. Prije nego što gosti stignu, vjerovatno ćete poželjeti da očistite svoj dom i pobrinite se da ima dosta ukusne hrane i pića.

Međutim, ako zaista želite da ostavite dobar utisak, razmislite kako vaš dom izgleda iz perspektive stranca. Niste sigurni kako to učiniti? Ne brinite, stručnjaci za dizajn doma i interijera govore o tome šta ljudi prvo primjete u vašoj kući.

Miris

Čim vaši gosti otvore vrata, dočekat će ih miris vašeg doma, a na vama je da miriše na svježe pečene kolačiće ili na ugodan miris za prostor.

"Način na koji vaša kuća miriše je uvijek prva stvar koju će gosti primijetiti. Iako ste možda navikli na to kako vaša kuća miriše, to bi moglo odbiti vaše goste", kaže Joshua Blackburn, direktor dizajna i izgradnje u Evolving Home.

Srećom, postoje jednostavni načini da se stvari uljepšaju. Blackburn predlaže otvaranje prozora kako bi ušao svjež zrak ili kipuća vodu s korom citrusa.

Također, možete zapaliti omiljenu svijeću ili postaviti difuzor. Andra DelMonico, vodeća dizajnerka interijera Trendey, preporučuje izbjegavanje teških parfema i pretjerano cvjetnih mirisa, zbog kojih bi moglo izgledati kao da nešto prikrivate. Umjesto toga, probajte nešto svježe poput citrusa, vanile, ruzmarina, timijana ili bosiljka.

Nered

Ispostavilo se da je vaša majka bila u pravu kada je insistirala na pospremanju svake sobe u kući prije dolaska gostiju.

"Ako imate hrpe stvari posvuda, vaš dom će se osjećati pretrpano i prljavo, što može biti neugodno za ljude koji vas posjećuju", kaže DelMonico.

Opet, ovdje postoji jednostavno rješenje: uklonite nered. Prvo, odbacite ili donirajte stvari koje ne koristite ili ne trebate. Zatim pronađite rješenje za pohranu za preostale predmete kako ne bi bili na otvorenom.

"Cilj je raščišćavanje ravnih površina i otvaranje podnog prostora. Želite pokazati svoj namještaj i dekor, a ne nered na njemu", dodala je.

Lični detalji

Raščišćavanje nereda ne znači da vaš prostor bude lišen vaših ličnih stvari.

"Ne mogu precijeniti važnost fotoumjetnosti i dekoracije za oživljavanje prostora i privlačenje pažnje gostiju na male detalje vašeg doma," kaže Christy Biberich, dizajnerka enterijera i osnivačica Christy B. Home.

Biberich predlaže stvari poput uokvirenih fotografija, umjetnina i dodataka kao što su jastuci i police za knjige.

"Ovi mali detalji će podići vaš prostor i privući pogled vašeg gosta prema njima. Ne samo da će ovi komadi izgledati fantastično, već mogu poslužiti i kao početak zabave kada pozovete društvo", dodala je.

Izvor:Klix.ba

Ne propustite