ŠTA SVAKA ŽENA MORA DA ZNA O MENOPAUZI: Mnoge žene pate zbog 1 stvari

Porodica i zdravlje
ŠTA SVAKA ŽENA MORA DA ZNA O MENOPAUZI: Mnoge žene pate zbog 1 stvari
-

Prihvatanje starenja žena kao normalan proces i slavljenje snage, ljepote i dostignuća starijih dama, kao i podizanje svijesti obrazovnim kampanja može da podrži žene da uživaju u pozitivnijim iskustvima menopauze

Hormonska terapija može da bude beskorisna za neke žene u menopauzi – periodu nedostatka hormona koji zahtjeva liječenje. Menopauza je prirodan događaj za polovinu ženske populacije, ali iskustvo značajno varira među ženama, smatraju naučnici sa University of Melbourne, čiji je istraživački rad objavljen u British Medical Journal. Dok žene sa jakim naletima vrućine i noćnim znojenjem često imaju koristi od hormonske terapije u menopauzi, većina smatra menopauzu prirodnim procesom i radije ne uzimaju nikakve lijekove.

Hormonska terapija često je nametnuta društvenim faktorima

Studije pokazuju da žene prijavljuju i pozitivne i negativne posledice menopauze. Pozitivni ishodi su, kako navode, prestanak menstruacije i predmenstrualnih simptoma, kao i potreba za kontracepcijom. Društveni i kulturni faktori igraju glavnu ulogu u očekivanjima žena i iskustvima menopauze. U društvima u kojima su žene cijenjene zbog svoje mladosti i plodnosti, menopauza je sinonim za „pad“ ili manju vrijednost žene. Uvjerenje da se starenje može odložiti ili preokrenuti hormonskom zamenskom terapijom (HRT) i dalje postoji, čak je i potkrepljeno medijima, medicinskom literaturom i informacijama za žene, koje su često vođene marketinškim interesima, navode istraživači u svojoj studiji.

Štaviše, medikalizacija (kada nemedicinski problemi počinju da se definišu kao medicinski) svojim uskim fokusom na simptome navodi žene da od menopauze očekuju najgore. I to može direktno da utiče na to kako doživljavaju menopauzu, jer je veća vjerovatnoća da će žene sa negativnim očekivanjima imati vrlo problematične simptome. Nakon menopauze, žene imaju pozitivnije stavove, „što ukazuje da negativna društveno posredovana očekivanja ne odgovaraju uvijek stvarnosti ženskih iskustava“, primećuju istraživači.

Većina žena je nespremna za menopauzu

Studije takođe pokazuju da se većina žena osjeća nespremnim za menopauzu i da im nedostaju važne informacije i saznanje o tome šta da očekuju i kako da poboljšaju svoje zdravlje.

„Zajedno sa ograničenom javnom diskusijom, lošim obrazovanjem i stidom povezanim za proces starenja kod žena, to dovodi do sramote i negativnih očekivanja od perioda menopauze“, ocjenjuju istraživači, koji apeluju da treba da se podigne svijest javnosti i smanji stigma oko menopauze i starenja kako bi se poboljšalo iskustvo žena.

– Prihvatanje starenja žena kao normalan proces i slavljenje snage, lepote i dostignuća starijih žena može da promijeni narativ i pruži pozitivna iskustva – naglašavaju naučnici sa University of Melbourne, koji pozdravljaju britanski srednjoškolski program u kome se uči o menopauzi, kao i primjenu politike menopauze na radnom mjestu koja pomaže poslodavcima da podrže svoje zaposlene u kontrolisanju simptoma menopauze i nošenje sa istim.

– Nastavak podizanja svesti putem javnih zdravstvenih i obrazovnih kampanja može da podrži žene da uživaju u pozitivnijim iskustvima menopauze – ističe tim istraživača iz Melburna.

Hormonska terapija nije prepisivana ženama kojima je bila potrebna

Istraživači su u svojoj studiji naveli primjer britanske TV voditeljke Davine McCall, koja je radila dokumentarnu seriju o menopauzi, kada se otkrila „gomila slučajeva“ žena koja je dosta propatila zbog neadekvatnog pristupa ljekara opšte prakse njihovom problemu. Naime, većina njih se susrela sa nearzumijevanjem ljekara, koji su tvrdili da im hormonska terapija uopšte nije potrebna, dok su mnogi ubjeđivali žene da uopšte nisu u menopauzi.

Ovaj dokumentarac je tako podigao svest o onome što se dešava u savremenom društvu u kome je menopauza i dalje tabu tema.Stručnjaci navode da je napravljeno mnogo preokreta u vezi sa bezbjednošću zamjenske hormonske terapije. Ženski simptomi se, kako kažu, ne mogu uvijek pripisati menopauzi, i iako su koristi od hormonske terapije veće od rizika kod većine žena, to nije uvijek slučaj.

Napomena: Menopauzi doživite kao blagoslov, jer sjetite se samo koliko žena nije ni imalo mogućnost da doživi te godine.

(eklinika.rs)

Ne propustite