Muči vas nesanica: Uradite ovo i zaspat ćete kao beba svaku noć

Show
Muči vas nesanica: Uradite ovo i zaspat ćete kao beba svaku noć
Mirisi izazivaju razna osjećanja i kroz nervni sistem utiču na ljudski organizam, a eterična ulja aromama mogu da ublaže stres

Mirisi izazivaju razna osjećanja i kroz nervni sistem utiču na ljudski organizam, a eterična ulja aromama mogu da ublaže stres

Eterična ulja su u osnovi biljni ekstrakti. Prave se parenjem ili presovanjem različitih dijelova biljke – cvijeća, kore, lišća ili voća, da bi se izdvojila jedinjenja koja proizvode miris. Za proizvodnju jedne bočice esencijalnog ulja ponekad je potrebno nekoliko kilograma određene biljke.

Eterična ulja se od davnina koriste kao lekovi za liječenje brojnih bolesti zbog svog širokog spektra bioloških aktivnosti. Razne studije su pokazale da esencijalna ulja mogu imati antidepresivne i sedativne efekate na nervni sistem.

Za terapijske svrhe mješavine eteričnih ulja prave se u kombinaciji sa četiri bazna ulja: ruzmarina, geranijuma, lavande i mente. Tako spremljena mogu da se inhaliraju, upijaju u kožu putem kupki ili kroz razne preparate.

Bergamot

Bergamot je vrsta hibridnog voća, koji prema izgledu i ukusu podsjeća na mješavinu narandže i limuna. Tradicionalno se koristi u narodnoj medicini za opuštanje u obliku esencijalnog ulja, a prema studiji iz 2015. godine poseduje sposobnost da ublaži napetost i anksioznost, te poboljša raspoloženje. Budući da posjeduje antibakterijska svojstva, koristi se i za liječenje raznih bolesti.

Lavanda

Naučno su dokazana ljekovita svojstva esencijalnog ulja lavande – ono opušta nerve, umanjuje uznemirenost, anksioznost i depresiju, te snižava krvni pritisak. Budući da može oponašati estrogen, pre bilo kakvog tretmana, važno je da se konsultujete s ljekarom.

Tamjan

Smatra se da miris tamjana pruža mirnu energiju, što ga čini posebno korisnim za borbu sa depresijom i anksioznošću. Ono se pravi od smole drveta bosvelije, koje se još zove tamjanovo drvo. Ima mošusnu, slatku aromu. Studija iz 2020. godine utvrdila je da eterično ulje tamjana značajno smanjuje anksioznost kod žena tokom porođaja.

Kamilica

Eterično ulje kamilice dobija se iz cvetova biljke kamilica, nalik tratinčici. Dobro je poznato po opuštajućim i umirujućim svojstvima i prijatnom mirisu. Prema jednom istraživanju, pored eteričnog ulja lavande, inhalaciona aromaterapija sa eteričnim uljem kamilice takođe ublažava simptome depresije, anksioznosti, te snižava nivo stresa.

Vetiver

Esencijalno ulje vetivera dobija se iz biljke vetiver, koja je poreklom iz Indije. Ima sladak, zemljani miris. Ono smiruje nervni sistem, te ublažava osjećaj stresa. Prema studiji iz 2015. godine, koja je sprovedena na pacovima, eterično ulje vetivera poseduje sposobnost ublažavanja anksioznosti poput lijeka diazepama.

Ne propustite