RECEPT ZA NAJUKUSNIJE UŠTIPKE, ne upijaju ni kap ulja: EVO U ČEMU JE TAJNA

Praktična žena
RECEPT ZA NAJUKUSNIJE UŠTIPKE, ne upijaju ni kap ulja: EVO U ČEMU JE TAJNA
-

Savršeni uštipci - bez jaja, mlijeka, jogurta... Uvijek uspijevaju i što je najbitnije nisu masni.

Sastojci    

  • brašno    500 g
  • prašak za pecivo 1 kesica
  • ulje - 5 kašičica
  • so - 1 kašika
  • suvi kvasac - 1 vrećica
  • mlaka voda - po potrebi

Kako pripremiti

U prosijano brašno dodati sve sastojke i dodavanjem mlake vode zamijesiti kompaktno, neljepljivo tijesto, ni tvrdo ni premekano, kao za pitu, premazati sa malo ulja i ostaviti pokriveno da odmori 20-tak minuta. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto na debljinu 1 cm. Izrezati u željene oblike. 
U tavi zagrijati ulje i pržiti uštipke tako da gornju stranu okrenete dole. Kada lijepo porumene sa obje strane, gotovi su. Poslužite uz pavlaku, kajmak, paštetu, šunku, uz bilo šta.

BONUS TRIK: KAKO DA NE UPIJU ULJE

Zagrijete ulje u dubljoj posudi za pečenje ili u tavi. Ulje mora biti vruće kako se uštipci ne bi "napili ulja". Kašikom vadite uštipke i pecite dok ne pozlate. U posudi ne smije biti "gužva" kako se ne bi snizila temperatura ulja.

(Novi.ba/Zenablic.rs)

Ne propustite