Rekordne temperature mora na hrvatskoj obali do čak 30 stepeni celzija

Region
Rekordne temperature mora na hrvatskoj obali do čak 30 stepeni celzija
.

Ovih se dana na hrvatskoj obali bilježe nezapamćene temperature mora. Nakon što je prekjučer na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 stepeni, i jučer su bile slične vrijednosti.

U Dubrovniku i na Mljetu more je dosegnulo 29 stepeni, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Globalno zagrijavanje ostavlja sve veći trag i u morskom životu. Naučnici su zaprepašteni brzinom kojom se mijenja sastav stanovnika Jadranskog mora, piše HRT.

Zbog globalnog zagrijavanja naučnici ističu da se od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueskog kanala i Gibraltarskog prolaza dolaze u Sredozemno more te na kraju u Jadransko.

"Globalni napor je potreban za zaustavljanje rasta temperature i zraka i mora u svijetu. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stepena ili jedan stepen to je jako velika promjena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena", ističe profesor Marcelo Kovačić s Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

U priči o novim stanovnicima pozitivna je informacija to što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora. Sve je vjerojatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za egzotične primjerke tropskih ribica.

"Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biohemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, naročito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt", kaže Davor Lučić s Instituta za more i priobalje, sa Univerziteta u Dubrovniku.

U Jadran dolaze nove vrste, a uslijed toplijeg mora.

"To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile", zaključio je.

Izvor:Klix

Ne propustite