AUTOMEHANIČAR OTKRIO - UZ OVAJ TRIK NAJBRŽE RASHLADITE AUTOMOBIL LJETI: Ovo je najefikasniji način, NIJE KLIMA

Zanimljivosti
AUTOMEHANIČAR OTKRIO - UZ OVAJ TRIK NAJBRŽE RASHLADITE AUTOMOBIL LJETI: Ovo je najefikasniji način, NIJE KLIMA
.

Znate kakav je osjećaj kada u vrelim lejtnjim danima treba da uđete u automobil koji je neko vrijeme stajao parkiran. Većina ljudi prvo otvara prozor ili vrata da se malo rashladi, drugi odmah uključuju klimu, a Aron Miler je odlučio da testira koji način rashlađivanja auta je najbolji.

On je testirao četiri načina rashlađivanja automobila i za svaki je naveo koliko je efikasan, a zatim je odabrao i pobjednika.

Metod 1: Klima i čekanje

Nakon što je uključio klima uređaj i čekao da se kola rashlade, u prvih deset minuta je temperatura opadala po jedan stepen u minutu. On naglašava da za to vijreme nije vozio, što vjerovatno utiče na rezultate jer se klima uređaj oslanja na protok vazduha da bi rashladio unutrašnjost automobila.

"Temperatura u mojim kolima je bila 33 stepena kada sam ušao, deset minuta kasnije je pala na 23, nakon 15 minuta je bila 21, a poslije 20 minuta je pala na čak 19 stepeni. Tu sam prekinuo eksperiment", piše Aron.

Metod 2: Vožnja sa spuštenim prozorima

Kada je uključio klima uređaj, spustio oba prozora do kraja i krenuo u vožnju, temperatura u autu je u prvih deset minuta padala po 1,3 stepena po minutu.

"Kabina je bila hladnija nego prethodnog dana, bilo je 32 stepena unutra. Zatvorio sam prozore posle dva minuta, a do sedmog minuta je temperatura u autu pala na 23 stepena. Poslije deset minuta je temperatura pala na 18 stepeni, a poslije 15 minuta na 16 stepeni"

Metod 3: Vožnja sa uključenom klimom

Trećeg dana Aron je pokušao da rashladi automobil tako što je prozore držao zatvorene, klimu je uključio i počeo da vozi. Temperatura unutra je u prvih deset minuta padala brzinom od 1,7 stepeni po minutu.

"Temperatura je poslije deset minuta pala na 30 stepeni nakon deset minuta, a nakon 20 minuta je pala na 16 stepeni. Znam šta mislite, nekako je ipak brže od otvaranja prozora? Pa, ima smisla! Kada otvorite prozore, dosta toplote izađe, ali izađe i dosta tog hladnog vazduha od klime", piše Aron Miler.

Metod 4: Otvaranje vrata i prozora

U posljednjem testiranju novinar je spustio prozor na suvozačevoj strani, zatim otvorio vrata na vozačevoj strani i nekoliko puta ih otvarao i zatvarao (ne do kraja), kako bi napravio strujanje vazduha i izbacio toplotu.

Nakon toga je upalio auto, uključio klima uređaj, zatvorio prozore i krenuo u vožnju, a početna temperatura u kolima je bila 37 stepeni. U prvih deset minuta temperatura je padala po dva stepena u minutu. Nakon pet minuta je pala na 31, a nakon samo šest minuta – 26 stepeni. Poslije samo još jednog minuta temperatura u autu je pala na 21, a nakon deset minuta je bilo manje od 17 stepeni u kolima.

NAJEFIKASNIJI NAČIN

Kada se svi podaci uzmu u obzir, Aron kaže da je hlađenje automobila na četvrti način najefikasnije. To podrazumijeva da otvorite prozor na suvozačevoj strani, a zatim vratima na vozačevoj strani "istjerujete" topao vazduh otvarajući ih i zatvarajući.

(MONDO)

Ne propustite