Savjeti: Evo šta raditi da preživite u slučaju susreta sa ajkulom

Zanimljivosti
Savjeti: Evo šta raditi da preživite u slučaju susreta sa ajkulom
Incidenti poput nedavnih u Egiptu su jezivi, ali su ipak rijetki.

Incidenti poput nedavnih u Egiptu su jezivi, ali su ipak rijetki.

Međutim, zanimljivo je čuti šta je savjet eksperta ako vas napadne ajkula.

Dvije žene su poginule u napadu ajkule u mjestu Sal Hašiš u blizini Hurgade, a turisti su s razlogom uplašeni.

Lokalne vlasti ubrzo su ograničile pristup Crvenom moru, a srpski turista koji se nalazio u Egiptu ispričao je za Nova.rs kako je saznao za žestoke napade ajkula.„Krenuo sam da plivam i otišao malo dalje.

U tom trenutku sam čuo neku ženu kako me doziva i pokazuje da se što prije vratim. Moram da priznam da sam se veoma uplašio“, priča ovaj srpski turista, koji nije želio da mu identitet bude otkriven. On je portalu Nova.rs ispričao da mu je žena, kada se vratio do obale, ispričala da je ajkula napala ženu koja je preminula.

Ovi incidenti u Egiptu su jezivi, ali su ipak rijetki. Međutim, zanimljivo je čuti šta je savjet eksperta ako vas napadne ajkula.
Ne paničite

Zamislite da oko vas kruži ajkula. To nije najbolja stvar koja vam se ikada dogodila, ali najgora stvar koju možete učiniti je panika.

„Nemojte da prskate okolo – samo ćete uzbuditi i podstaći interesovanje ajkule“, kaže stručnjak za ajkule Ričard Pirs za CNN.

„Ajkula nema šape ili ruke, pa ako želi nešto da istraži, jedino što može da uradi je da to stavi u usta. Zbog toga često dobijamo istraživačke ujede koji ne dovode do smrti, a ponekad čak ni do ozbiljnih povreda. Ako plivate i prskate, skoro da pozivate ajkulu da dođe da vas istraži ili napadne“, dodaje.
Održavajte kontakt očima

Dok ajkula pliva oko vas, pokušajte da održite kontakt očima.

„Ajkule su predatori iz zasjede“, objašnjava Pirs.

„Ako se okrećete i gledate prema njoj sve vrijeme dok kruži oko vas, neće joj biti ni upola lako, kao kad može da se prišunja otpozadi“, dodaje.
Budite što veći – ili što manji

Ovdje se situacija komplikuje. Ako je ajkula očigledno u napadu, morate da djelujete što veće u vodi, prema Pirsu.

„Što ste veći u vodi, to ćete više poštovanja dobiti“, kaže.

Ali ako se čini da ajkula jednostavno prolazi pored vas, Pirsov savjet je da se sklupčate u loptu.

„Ako vas ajkula vidi kao konkurenta za svoj izvor hrane, to može biti jedan od razloga da vas napadne. Ako ne želim da me velika bijela ajkula vidi kao konkurenciju – i da pokazuje veliko interesovanje za mene – zapravo bih se sklupčao da bih joj bio što manje interesantan“, kaže Pirs.
Ne pravite se mrtvi

To nije medvjed, već ajkula. Ako se nađete u agresivnom susretu, udarajte, šutirajte i ubadajte osjetljiva mesta – ali pazite gdje ciljate.

„Postoji priča o udaranju ajkule u nos. To je u redu, ali zapamtite da su odmah ispod nosa usta“, kaže Pirs.

„Ona je pokretni objekat u vodi i ni vi ne ostajete mirni, tako da ono što ne želite da uradite je da na kraju efikasno udarate u usta ili bilo gde u blizini.“

Dobar udarac u škrge može obaviti posao. Ako nosite nešto sa sobom, pretvorite to u oružje.

„Ako ste ronilac sa podvodnom kamerom, upotrebite je, ili otkinite svoju disalicu i koristite je da probodete ajkulu“, kaže Pirs.
Polako se odmaknite

Istiskujući najmanju moguću količinu vode – tj. bez mlaćenja i prskanja – postepeno plivajte unazad od ajkule ka obali.

„Morate pokušati da držite životinju na vidiku i veoma polako i nježno pokušajte da plivate unazad i uđete u plitku vodu. Opet, morate biti oprezni – velike ajkule mogu napasti u veoma malim dubinama“, kaže Pirs.

Ako uradite sve gore navedeno možete se donekle spasiti, ali Pirs kaže da je verovatnoća da se izbjegne napad velike ajkule bez povreda mala.

„Ako je bijela ajkula u režimu punog napada, u tom trenutku nećete moći mnogo da uradite“, zaključuje on.

izvor: N1

Ne propustite