Bh. inflacija najveća u regiji: Jednokratnu pomoć će neki dati “za 2 kile mesa”

Vijesti
Bh. inflacija najveća u regiji: Jednokratnu pomoć će neki dati “za 2 kile mesa”
Inflacija u BiH najveća u zemljama regije.

Inflacija u BiH najveća u zemljama regije.

U junu viša u odnosu na prethodni mjesec od 1 posto. Vlast se s inflacijom bori tako što će podjeliti 100 maraka, umirovljenicima, braniteljima, mladima. Ekonomisti, pak, stava - tako se ne bori protiv inflacije.

“Penzije ove godine povećavamo po drugi put”, reče skoro federalni premijer Fadil Novalić.

Od danas za 5%, pa ako imate penziju, primjerice 400 KM, onda ćete imati 20 maraka povećanje. Nedovoljno ni za pola kese namirnica. Ali to nije sve.

Ovo je iznos koji će Vlada FBiH uplatiti penzionerima i demobilisanim borcima. Jednokratna pomoć, kažu, u doba inflacija. No da li je dovoljna? Vlada Federacije na čelu sa Fadilom Novalićem, kaže da brine o najranjivijim kategorijama.

“Ono što mogu obećati jeste da ćemo nastaviti i dalje istrajno raditi na donošenju novih programa za ublažavanje posljedica poskupljenja”, saopštio je Novalić.

A dok vlade najavljuju 100 KM, cijene rastu. Samo u odnosu na maj prošle godine, ove godine cijene su porasle za 13,2 %. Hrana i sokovi 20,6 %, a režije skoro 10%. Usluge prijevoza 28,9 %. Jedino što je palo je odjeća i obuća – za skoro 5%.

SOT: Admir Čavalić, ekonomista -“Ono što nas posebno zabrinjava je 20% rast cijene za prehrambene proizvode, a s obzirom da BiH spada u red najnerazvijenih i najsiromašnijih zemalja EU, odnosno zemalja Evrope.

To znači da naši građani najveći dio raspoloživog dohotka upravo troše na prehrambene proizvode i energente. I to je bitno za naglasiti. I to objašnjava činjenicu da je došlo do pada cijena odjeće i odjevnih predmeta u BiH, jer građani u stvari nemaju dovoljno raspoloživog dohotka kako bi trošili navedeno.

Zato vlade pokušavaju simboličnim ciframa da ublaže krizu. 100 KM danas ne vrijedi mnogo.

A šta penzioneri poručuju?

“Nema veze na šta ću ih potrošiti. Najbolje bi bilo da pitaš ti njih na šta će potrošiti svojih 500 maraka”, govore nam.

“Možda na 2 kila mesa. Ma ništa vjerujte. Na šta se može iskoristiti 100 maraka?”, pitaju se.

“400 maraka penzija, a njima 10.000 plata. E možete misliti. Ja ću im vratiti”, odlučan je

Istom mjerom i Vlada RS odlučila je da pomogne kao i Vlada FBiH. Istom cifrom, samo su nešto drugačije nijanse

Ne propustite