Slučaj “Šehović”: Zašto Stranka za Bosnu i Hercegovinu šuti?

Bosna i Hercegovina
Slučaj “Šehović”: Zašto Stranka za Bosnu i Hercegovinu šuti?
Do izbora je ostalo još puna tri mjeseca, a borba za fotelje u punom je jeku.

Do izbora je ostalo još puna tri mjeseca, a borba za fotelje u punom je jeku.

Ko je čiji kandidat, ko je protiv koga, a ko s kim? Posebnu pažnju izazvala je navodna kandidatura Nermina Šehovića za Predsjedništvo BiH ispred Stranke za BiH. No, on je takvo što danas zanijekao.

Nisam kandidat Stranke za BIH, kazao je Nermin Šehović dan nakon što je N1 TV dobila potvrdu predsjednika Stanke za BIH, da je upravo Šehović njihov izbor za člana Predsjedništva BiH. Trebala su 24 sata da federalani inspektor ovo demantira – kako nam je potvrđeno iz Federalne uprave policije, kao policijski službenik, trebao je odobrenje pretpostavljenog za obraćanje javnosti.

“Znači ja sam policijski službenik. Radim redovne poslove u interesu svih građana. Ne želim da se s mojim imenom barata u poluinformacijama i dovodi u kontekst nekih predizbornih političkih stvari, jer ja nisam političar”, saopštio je danas medijima.

Šehovic dodaje kako nije potpisao  izjavu, odnosno saglasnost za kandidaturu, niti je o svom političkom angažamanu razgovarao sa bilo kim iz Stranke za BIH. Smatra, ipak, da nije zloupotrebljen i da stranku neće tužiti.

“Nije niko ništa zloupotrebio. To što mene neko tu vidi, tu je i jedan vid satisfakcije jer ono što radim ljudi podržavaju. Ja nisam političar, ja ne mogu biti kandidat bilo koje stranke dok ne napustim posao, ne potpišem izjavu”, izjavio je Šehović.Inače, prije obraćanja medijima, Nermin Šehović je razgovarao i sa nadležnim u FUP-u, a nakon medijskih navoda o njegovoj kandidaturi.

Da se odlučio na političku karijeru, sukladno zakonu, morao je podnijeti ostavku na mjesto policijskog sluzbenika. Kazao je i da mu to nije bila namjera. Medijima je danas potvrdio da neće odustati od kandidature za glavnog tužitelja BIH.

U Stranci za BiH bez zvaničnog komentara na izjave Šehovića. Neslužbeno posjedini članovi tvrde kako se sa njim ipak razgovaralo, ali da on izjavu kojom pristaje na kandidaturu, a koja se dostavlja CIK-u, nije potpisao.

U Centralnoj izbornoj komisiji nisu željeli komentirati slučaj Šehović do provjere dokumentacije. Ukoliko se potvrdi da nema potpisa kojim se daje saglasnost za kandidaturu, stranci se daje rok od pet dana da se dokumentacija upotpuni. Ukoliko do toga ne dođe, ime se briše.

Da li je Stranka za BIH kupovala vrijeme kako bi Šehović ipak pristao ili je nešto treće posrijedi, cijeli slučaj danas je komentirao Elmedin Konaković koji tvrdi da je federalni inspektor zloupotrebljen. Da je pristao, dodao je Konaković, to bi i odvuklo dio glasova od Denisa Bećirovića, odnosno – iza svega stoje SDA i SBIH.

Pa ipak i dalje je nepoznato zašto je Stranka za BiH uredno prijavila kandidata, sakupila potpise i uplatila 25.000 KM, koliko je ove godine propisala Centralna izborna komisija, sve za kandidata koji je za svoju kandidaturu, kako kaže saznao iz medija.

Ne propustite