LJEKARI SAVJETUJU - JEDITE OVU NAMIRNICU ZA DORUČAK I REGULIŠITE KRVNI PRITISAK: Navika koja značajno utiče na zdravlje

Porodica i zdravlje
LJEKARI SAVJETUJU - JEDITE OVU NAMIRNICU ZA DORUČAK I REGULIŠITE KRVNI PRITISAK: Navika koja značajno utiče na zdravlje
-

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u razvijenom svijetu.

Visok krvni pritisak predstavlja vodeći faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a hipertenzija je poznata i kao "tihi ubica". Povezuje se s genetikom, životnom dobi, nezdravim navikama: pušenjem, pojačanim konzumiranjem al*ohola i energetskih napitaka, stresom i nedostatkom sna.

Posjeta ljekaru je neophodna, ali i promjena životnih navika - korigovana ishrana i redovno vježbanje. Američko udruženje za zdravlje srce ističe da se otprilike 80 odsto kardiovaskularnih bolesti može spriječiti promjenom životnih navika.

Najnovija istraživanja donose i jednu malu promjenu koju možete da unesete u ishranu, a koja značajno utiče na zdravlje srca.

Jogurt za doručak snižava visok pritisak
Oko unosa mliječnih proizvoda postoje brojna oprečna mišljenja. Nekada su preporučivani u velikim količinama, a danas stručnjaci tvrde da je bolje ograničiti  njihov unos, posebno kada su u pitanju mliječni proizvodi sa puno masti. 

Prema decembarskoj studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Južne Australije (UniSA) u saradnji sa Univerzitetom u Mejnu, redovna konzumacija jogurta je efikasan način za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod onih koji pate od hipertenzije. U istraživanju u kom je učestovalalo 915 osoba dokazano je da redovna konzumacija čak i malih količina jogurta može da utiče na zdravlje srca.

"Visoki krvni pritisak je faktor rizika broj jedan za kardiovaskularne bolesti, tako da je važno da nastavimo da pronalazimo načine da ga smanjimo i regulišemo“, rekla je doktorka Aleksandra Vejd i istakla da je jogurt posebno važan saveznik u borbi za zdravlje srca.

"Mliječna hrana, posebno jogurt, može da utuiče na sniživanje krvnog pritiska."

Jogurt za doručak snižava visok pritisak, čak i u malim porcijama
Ljekari ističu da čak i male porcije jogurta mogu napraviti razliku - važno je da se konzumira redovno.

"Za one koji su redovno konzumirali jogurt, rezultati krvnog pritiska su bili niži", tvrdi doktorka Vejd i objašnava da je tako jer jogurt sadrži niz mikronutrijenata, uključujući kalcijum, magnezijum i kalijum, koji su svi uključeni u regulaciju krvnog pritiska.

"Jogurt može biti posebno koristan u snižavanju krvnog pritiska jer proces fermentacije koji je uključen u njegovu proizvodnju daje određene bakterije koje 'promovišu oslobađanje proteina koji snižavaju krvni pritisak'", tvrdi doktorka.

Koliko je jogurta je dovoljno konzumirati kako bi pritisak bio niži

Prema studiji iz 2018. objavljenoj u "American Journal of Hipertension", konzumiranje najmanje dvije porcije jogurta nedeljno je povezano sa nižim rizikom od kardiovasularnih bolesti i kod muškaraca i žena.

"Učesnici koji su konzumirali više od dvije porcije jogurta nedeljno imali su približno 20 odsto manji rizik od velike koronarne bolesti srca ili moždanog udara tokom perioda praćenja“, zaključuje studija. Žene koje su jele tu količinu jogurta imale su još bolje rezultate.

Normalna vrijednost krvnog pritiska, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Kada "gornji" pritisak pređe 140, a "donji" 90 smatra se da je povišen krvni pritisak.

Simptomi viskog krvnog pritiska su:

Glavobolja
Vrtoglavica
Zamućen vid
Mučnina i povraćanje
Bol u grudima
Kratak dah
Slabost


Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite