4 NAPITKA ZBOG KOJIH SE GOJITE U SEKUNDI, A DA TO I NE ZNATE: Blokiraju tijelo da mršavi, a neki čak ne sadrže šećer

Porodica i zdravlje
4 NAPITKA ZBOG KOJIH SE GOJITE U SEKUNDI, A DA TO I NE ZNATE: Blokiraju tijelo da mršavi, a neki čak ne sadrže šećer
.

Postoji mnogo razloga zašto se metabolizam može da se uspori, a među njima su hormonske i promene u mišićnoj masi, starost, a takođe mogu da utiču i pića koja redovno konzumirate.

Način života i navike koje imamo mogu u velikoj meri da "oslabe" metabolizam i podstaknu gojenje. Ako se odreknete ova četiri napitka, ne samo da ćete sprečiti da nabacite višak kilograma, već će i proces topljenja sala ići daleko brže!

Zaslađeni napici

To su gazirani sokovi, slatka kafa ili čaj, voćni sokovi i energetska pića. "Harvard Health" napominje da takva pića mogu ne samo da ometaju gubitak težine, već i da dovedu do dijabetesa, gojaznosti, bolesti masne jetre, moždanog i srčanog udara. U početku, nutricionisti savetuju da se odreknete najmanje jednog zaslađenog napitka dnevno, a zatim dodatno smanjujete njihov broj ili ih zamenite napicima poput vode, nezaslađenog čaja...

Alkohol

Alkohol negativno utiče na kvalitet sna, čini da se budimo tokom noći, skraćuje nam vreme spavanja, itd. Sve to narušava proces varenja i apsorpcije neophodnih nutrijenata, izaziva dehidraciju i posredno narušava sve funkcije organizma, a među njima i sposobnost da topimo masnoće... Ako naše telo nije u stanju da topi salo, rezultat je logičan - povećaćemo težinu! Osim toga, alkohol je takođe pun šećera koji goji. 

Kafa bez kofeina umesto obične

Kofein može drastično da ubrza metabolizam, a ako ste navikli na običnu kafu (odnosno onu sa kofeinom), prelazak na napitak bez ove supstance može da ga uspori. Da biste ovo izbegli, a ipak pili kafu kakvu volite, neophodno je da unosite dovoljno tečnosti, više se krećete, vežbate, izbegavate slatka pića i previše alkohola, kao i da dobro spavate.

Sve što nije voda

Ako pijete vrlo malo vode i uglavnom konzumirate druga pića, to može da uzrokuje usporavanje metabolizma.

MONDO

Ne propustite