Tabuti s posmrtnim ostacima 50 žrtava genocida 8. jula će biti ispraćena iz Visokog

Bosna i Hercegovina
Tabuti s posmrtnim ostacima 50 žrtava genocida 8. jula će biti ispraćena iz Visokog
.

Pripreme za kolektivnu dženazu u Potočarima za 50 žrtava genocida privode se kraju, a tabuti s posmrtnim ostacima žrtava nalaze se u Visokom odakle će 8. jula krenuti tužna povorka.

Zamjenik direktora JKP "Gradska groblja" Visoko Kenan Karavdić je u izjavi za Klix.ba kazao da je sve spremno za ispraćaj koji će biti, za razliku od ranijih godina kada je bio 9. jula, ove godine biti upriličen 8. jula te da će trasa kretanja tužne povorke biti ista kao i svake godine.

"Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava su pripremljeni za posljednji ispraćaj prema Potočarima. Ovih dana do 8. jula se obavlja suhi gasul ili tejemum, a izmjena je da ćemo ove godine s tužnom povorkom krenuti 8. jula, a ne 9. jula kako je to bilo ranijih godina. Tabuti će biti prevezeni u kamionu, a ne u kombijima kako je to bilo prošle godine, s obzirom da imamo 50 identifikovanih tijela koja će smiraj pronaći u Potočarima ove godine", kazao je Karavdić.

Dodao je da je trasa kretanja tužne povorke identična kao i svake godine, odnosno, od Visokog povorka kreće ka Ilijašu, a odatle prema Vogošći, Predsjedništvu BiH, Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, Markalama do Vijećnice, a zatim prema Milićima, Vlasenici i Potočarima.

Među 50 identifikovanih najstariji je Husein Krđić koji je rođen 1936. godine, a smiraj će naći i tri dječaka koji su ubijeni kao maloljetnici i to Salim (Idriz) Mustafić 1979. godište, Elvir (Hasan) Muminović 1978. godište te Vahid (Nuris) Smajlović rođen 1978. godine.

Izvor:Klix

Ne propustite