KAKO DA SE NE "UŠINETE" I RAZBOLITE OD KLIME? U 2 slučaja su najopasnije, evo kako da IZBJEGNETE PROBLEM

Praktična žena
KAKO DA SE NE "UŠINETE" I RAZBOLITE OD KLIME? U 2 slučaja su najopasnije, evo kako da IZBJEGNETE PROBLEM
.

Napolju su paklene vrućine, što znači da klime rade punom parom, a račun samo raste...

Iako boravak u prostoriji koja je fino rashlađena prija, upotreba ovih uređaja može da bude i te kako štetna. Hitne pomoći su preplavljene pacijentima koji se žale na simptome kao što su zapušen ili nos koji curi, glavobolja, ukočenost vrata, glave ili dela tela koji je na udaru hladnog vazduha...

Koji su to simptomi i da li postoji način da budete u klimatizovanoj prostoriji, ali da izbegnete negativne posledice?

Klima uređaji i hladan vazduh koji oni proizvode nisu sami po sebi štetni. Međutim, postoje dva razloga kada mogu da naruše zdravlje - ako su pune bakterija i ako su podešene na preterano hlađenje.

Ako su vaš dom ili kancelarija plodno tlo za rast buđi i bakterija, klima će cirkulisati samo alergene koji izazivaju bolest koji su već prisutni. Ovi uređaji mogu da pomognu da se dom osuši, ali nemaju kapacitet da reše problem i uzrok buđi na zidovima i podovima. Pošto se ovi alergeni prenose vazduhom, oni će izazvati zapušenje nosa, bol u grlu, a u nekim slučajevima i otežano disanje.

Same klime mogu da budu mesta za razmnožavanje buđi i bakterija ako se ne održavaju pravilno. Kako se vazduh povlači preko zavojnica u uređaju, dolazi do kondenzacije. Ova vlaga može da stvori i idealno okruženje za razvoj bakterija i plesni ako se ne čisti redovno.

Drugi uzrok bolesti je da je klima podešena da previše hladi. Nekoliko različitih stvari se dešava u ovom slučaju. Kao prvo, šire se virusi koji izazivaju prehladu. Prema VebMD-u, ovi virusi najbolje preživljavaju u niskoj vlažnosti, hladnom okruženju koje stvara klima postavljena na ekstremno nisku temperaturu. Ultra-niske temperature takođe izazivaju sužavanje arterija u koži kako bi zaštitile telo od gubitka toplote. Ovo smanjuje protok krvi, uključujući bela krvna zrnca koja štite telo od virusa, čineći telo podložnijim bolestima. Konačno, ultra-suvo okruženje isparava vlagu koja se nalazi u sluzokoži nosa, čineći ga podložnijim infekcijama.

Život i rad u veoma hladnom okruženju takođe može da izazove dugotrajnu drhtavicu koja dalje uzrokuje glavobolje, čini nas umornim i izaziva bol u mišićima i zglobovima.

Kako izbeći tegobe zbog klime?

Prva stvar koju možete da uradite da biste se zaštitili od klimatizacije je da očistite svoj dom ili kancelariju od bilo koje buđi, buđi ili drugih alergena koji su već prisutni. Nakon što to učinite, sprečite rast dodatne buđi tako što ćete rešiti uzrok vlage u domu.

Zakažite redovno održavanje klima uređaja, uključujući temeljno čišćenje i promenu filtera najmanje jednom u nekoliko meseci. Ako i dalje imate problema sa nosom i grlom, razmislite o nekim promenama u načinu života. Pijte više vode da biste bili hidrirani, a grlo i nos vlažni.

Ako osećate iscrpljenost, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima, smanjite klimu! Uređaj treba da bude podešen na prijatnu sobnu temperaturu. Ne bi trebalo da postoji drastičan kontrast između spoljašnje i temperature u domu ili kancelariji, jednostavno bi trebalo da bude prijatno hladnije i udobnije, u protivnom rizikujete da se "ušinete", odnosno da vam se neki deo tela ukoči...

MONDO

Ne propustite