Šta bh. građani mogu prenijeti preko hrvatske granice: Salama i sir - ni u sendviču

Bosna i Hercegovina
Šta bh. građani mogu prenijeti preko hrvatske granice: Salama i sir - ni u sendviču
,

Sezona je godišnjih odmora. Mnogi od stanovnika Bosne i Hercegovine tradicionalno će ljetni odmor provesti na nekoj od plaža Hrvatske.

Bez obzira na to radi li se o putovanju na nekoliko sati ili nekoliko dana važno je znati što uz lične stvari može sadržavati prtljaga putnika koji prelaze granicu s Republikom Hrvatskom. 

Naime, zbog pojačanog prometa tokom ljetne sezone, pojačane su i kontrole, odnosno mjere kada je riječ o unosu roba u Republiku Hrvatsku. Ranije se sankcionirao unos većeg broja cigareta i duhanskih proizvoda, sada je lista zabranjenog još veća, piše Večernji.ba.

Unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda potpuno je zabranjen, dok, primjerice, ribu, med, jaja možete prenijeti tek u određenoj količini. Kako bi putnici koji se spremaju na ljetovanje u RH izbjegli plaćanje kazni koje mogu koštati više od sedmodnevnog boravka četveročlane porodice u hotelu s pet zvjezdica u ovoj zemlji, donosimo što je i u kojoj količini dopušteno iz Bosne i Hercegovine unijeti u RH.

Prema podacima sa službene stranice Carinske uprave Republike Hrvatske, u ovu zemlju iz BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova nije dopušteno unijeti ni jedan gram mesa i mesnih prerađevina kao ni mlijeka, ali ni mliječnih prerađevina.

Dakle, salame, suhomesnati proizvodi, sir, sirni namazi ne mogu se prenijeti ni u sendviču. Med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci mogu se prenijeti u količini od 2 kilograma po osobi. Dopušten je unos iste količine mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga.

S druge strane, dopušteno je bez ograničenja količine unijeti kruh, kolače, kekse, vafle i oblate, dvopek, tostirani kruh i slične prepečene proizvode s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu, tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

Bez straha od drakonskih kazni putnici koji iz BiH putuju u Republiku Hrvatsku mogu ponijeti i čokoladu i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

Putnik u osobnoj prtljazi također može unijeti 40 cigareta, 20 cigarillosa (pri čemu se cigarillosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje. Također dozvoljeno je unijeti litru alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturiranog etilnog alkohola s udjelom alkohola od 80% vol. i više, zatim dvije litre alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje.

Ljubitelji vina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku sa sobom mogu ponijeti četiri litre po osobi. Medicinski preparati U značajno boljoj poziciji su ljubitelji piva. Naime, oni mogu prenijeti čak 16 litri ovog napitka po osobi. Poseban režim vrijedi i kod unosa lijekova.

Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača), i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa povijesti bolesti, potvrde liječnika).

Unošenje lijekova koji sadrže drogu, također za osobne potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to uz posjedovanje medicinske dokumentacije iz koje proizlazi nužnost uzimanja odnosnoga lijeka (preslike recepta za lijek, prijepisa povijesti bolesti ili ovjerene liječničke potvrde). Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji, bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, dopuštena je količina za 15 dana osobne uporabe.

Ne propustite