U Srebrenici za 11. juli najavljen film sa Mladićem: “To se ne smije dozvoliti”

Bosna i Hercegovina
U Srebrenici za 11. juli najavljen film sa Mladićem: “To se ne smije dozvoliti”
.

Na dan obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici svega 7 kilometara od mjesta odavanja počasti ubijenim Srebreničanima, nacionalistička organizacija Istočna alternativa najavljuje prikazivanje filma o kako navode organizatori „oslobađanju Srebrenice“ i Ratku Mladiću, koji je osuđeni ratni zločinac, osuđen između ostalog i za genocid. Porodice žrtava poručuju: to se ne smije dozvoliti.

Film o Ratku Mladiću prošlog juna prikazan je u Bratuncu, noć prije Haške presude. Najava da će za 27. godišnjicu genocida u Srebrenici biti održana projekcija filma u kojem je julska akcija Vojske Republike Srpske predstavljena oslobodilačkom uznemirila je bh. javnost. Iza svega stoji radikalno prorusko udruženje Istočna alternativa. Žene koje i 27 godina od genocida u Srebrenici traže posmrtne ostatke najmilijih nisu iznenađene.

”Mi ćemo reagovati, mi se ne bojimo. To ide i oko 11. vidite kakve se propagande vrše da što manje ljudi dođe na dženazu. Mi ćemo to sve obaviti dostojanstveno, a pravni putem ćemo ići i sve što je potrebno da bi spriječili takve stvari u budućnosti”, navodi Šehida Abdurahmanović, Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Organizator projekcije je Vojin Pavlović, predsjednik udruženja “Istočna alternativa” Iz ministarstva unutrašnjih poslova nismo dobili zvaničnu potvrdu o održavanju projekcije.

Pavlović je poznat po veličanju Ratka Mladića, a ova organizacija je rusofilska; posteri i slike Putina su redovne. Za N1 Pavlović je potvrdio da će film biti prikazan: 11. jula u 19 sati.

”Mislim da se to ne smije desiti bez obzira na Pavlovićeve provokacije koje dolaze svake godine. Ako pitate Grujičića, srpske zvaničnike ili samu crkvu oni će se otprilike ograđivati, mada vjerujem da u pozadini postoji podstrek Vojinu Pavloviću da ovakve stvari rade. To je sistemski pristup negiranju genocida ili skretanju pažnje sa 11. jula i ove kao i godinama unazad”, kaže Ćamil Duraković, bivši načelnik Opštine Srebrenica.

Ipak, ovo bi bio najveći dosadašnji korak u negiranju genocida, smatra predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava iz Srbije. Obzirom na akcije relativiziranja i skretanja pažnje sa obilježavanja genocida, koje se dešavaju svake godine, to prema njenom mišljenju pokazuje glavnu tendenciju: utemeljiti neistinit narativ.

”Beograd i Banjaluka pokušavaju da ospore kvalifikaciju zločina u Srebrenici odnosno genocida. Radi se zapravo o njihovoj kvalifikaciji da je rat u BiH bio oslobodilački rat Srba i u svakom slučaju, po njihovom tvrđenju, genocid nije mogao da se desi, pogotovo ne genocid kojeg su počinili Srbi”, kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

A genocid je počinjen, utvrdio je to Međunarodni sud u Hagu. Hiljade civila je mučki ubijeno. Svima njima će 11. jula počast odati i Muhamed Papić. Kaže, nazivati genocid u Srebrenici oslobođenjem je necivilizacijski. Nikakav film ne smije, poručuje, skrenuti pažnju sa suštinske stvari: odavanja počasti žrtvama.

”Ako se oslobođenje mogu nazvati onoliki nišani, ubijeni, majke, djeca… Ako je to takvima oslobođenje neka je, nama to nije oslobođenje. Nikako”, navodi Muhamed Papić iz Udruženja ”Svjedoci svog vremena”.

No, veličanje ratnih zločina sada je kažnjivo. Izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je u julu 2021. godine nametnuo bivši visoki predstavnik, osim zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina, kažnjivo je i dodjeljivanje priznanja, nagrada, spomenica ili bilo kakvog podsjetnika osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid.

Izvor:N1

Ne propustite