AKO SE NE ZNOJITE I NA TROPSKIM VRUĆINAMA, ODMAH IDITE KOD LJEKARA: Može biti prvi simptom stanja koje je opasno po život!

Objavljeno:03.07.2022 - 13:18
A A A Times Arial

Foto: ilustracija

Ako se malo znojite, čak i kada je jako vruće, vrijeme je da posjetite ljekara.

Izlučivanje znoja je fiziološka nephodnost za ljudsko tijelo, jer znoj uklanja toksične i druge nepotrebne supstance. Ponekad se mehanizam znojenja izgubi, a takvo stanje naziva se anhidroza.

Anhidroza je nesposobnost normalnog znojenja, a iako zvuči bezopasno, ovo stanje ozbiljno narušava zdravlje. Kada se ne znojite, tijelo ne može da se ohladi, a to može dovesti do pregrijavanja, a ponekad i toplotnog udara.

Blaga anhidroza je često neprimijećena, može uzrokovati traume kože i određene bolesti na lijekove. Ovo stanje se ponekad teško dijagnostikuje, a važno je da ne ignorišete simptome.

Simptomi anhidroze su:

    malo znojenja ili nimalo
    vrtoglavica
    grčevi mišica ili slabost
    osjećaj vrućine

Važno je obratiti pažnju i na to da li se svi dijelovi tijela znoje. Nedostatak znojenja se može pojaviti i u samo jednom području ili na više dijelova tijela. Anhidroza se može razviti samostalno ili kao jedan od nekoliko simptoma nekog drugog poremećaja, kao što je dijabetes, neuropatija ili psorijaza.

Osim toga, anhidroza povećava rizik od toplotnog udara.

(MONDO)