ŠTA SE DEŠAVA KADA MUHA SLETI NA VAŠU HRANU: Savjeti doktora koji će vam značiti

Porodica i zdravlje
ŠTA SE DEŠAVA KADA MUHA SLETI NA VAŠU HRANU: Savjeti doktora koji će vam značiti
Kada dosadna muha sleti na vašu hranu, vjerovatno je otjerate i nastavite da jedete.

Kada dosadna muha sleti na vašu hranu, vjerovatno je otjerate i nastavite da jedete.

Da li je, međutim, to dobra odluka ili bi trebalo da budete više zabrinuti zbog klica koje je ona možda ostavila u vašem obroku?

Postoji najmanje 100 različitih patogena koje kućne muhe mogu da nose, poput bakterija, virusa i jajašca parazita, kaže dr Tomas Dž. Danijels, direktor laboratorije centra Luis Kalder na Fordam univerzitetu.

Jednom kada muha pokupi klice, ona može širiti bolest na nekoliko načina. Bakterije i virusi na kontaminiranoj hrani, izmetu i drugim mjestima koje privlače klice lijepe se za tijelo muhe i sitne dlačice na njenim nogama, kaže Danijels. Kada odleti i sleti negdje drugdje, na primjer, na vašu hranu, ona ostavlja neke od tih klica za sobom.

„Dakle, potencijalno smo izloženi riziku zaraze čak i od jedne obične kućne muhe kada ona sleti na naš obrok, iako je količina patogena koju ona nosi vjerovatno mala“, kaže dr Danijels.

Više bi trebalo da budemo zabrinuti zbog povraćanja muha, i da, svjesni smo koliko to odvratno zvuči.

„Kada muha sleti na vaš obrok, ona ne grize sitne komadiće hrane sa vašeg tanjira. Umjesto toga, insekt povraća probavne sokove na hranu da bi je dovoljno razgradio kako bi mogao da je proguta u tečnom stanju“, kaže dr Danijels. To, međutim, nije najgori dio ovog procesa.

Naime, povraćka muhe je puna klica od njenog posljednjeg obroka. A patogeni unutar muhe žive duže od onih koje je u međuvremenu pokupila svojim nogama, zbog čega su klice iz muhine povraćke najopasnije po nas od svih drugih.

Koje klice šire muhe?

Neke od klica koje muhe ostavljaju za sobom su prilično opasne. Naučnici za sada znaju da muhe mogu da prenesu Ešerihiju koli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus, kaže dr Brent V. Larc, specijalista za zarazne bolesti i autor knjige Kako izbeći zarazne bolesti.

Tu je i šigela, grupa bakterija koja može da izazove dijareju, groznicu i bol u stomaku, što je posebno zabrinjavajuće jer nije potrebno mnogo da ova bakterija izazove bolest kod ljudi.

Ali prije nego što počnete da bacate svu hranu na koju je sljetela muha u smeće, imajte u vidu da neće svaka muha nositi sve ili bilo koju od ovih klica. Gore pomenute klice su uglavnom fekalne bakterije i virusi, koji ne postoje na svemu što muvh jedu.

„Muha bi morala da sleti na sirovo meso ili izmet kako bi prenjela ove bakterije i viruse na vašu hranu“, kaže dr Larc. Što je vaša kuhinja čistija, to je manja šansa da muha nešto pokupi prije nego što pojede vaš obrok.Osim toga, samo jedna muha na vašoj hrani nije garancija da ćete se razboljeti od njenih klica.

„U zavisnosti od toga koliko klica je muha nosila, koliko dugo je bila na vašoj hrani i koliko je jak vaš imuni sistem, možda se nikada nećete zaraziti“, kaže dr Danijels. Dakle, ako je usamljena muha jednom sletjela na vašu hranu i vaša kuća je čista, vjerovatno je bezbjedno da nastavite da jedete.

Veća briga bi bila ako se nalazite u okruženju koje je puno insekata, na primjer, na pikniku u prirodi. Na kraju krajeva, što više muha sleti na vaš obrok, više klica mogu ostaviti.

„Pokrijte hranu dok čekate da je pojedete“, savjetuje dr Larc, koji predlaže da u tu svrhu koristite krpu ili drugi tanjir. „Ako vidite muhe kako zuje oko hrane koju ste neko vrijeme ostavili nepokrivenu, najbolje bi bilo da je bacite, ako vam je stalo do vašeg i zdravlja vaših bližnjih“, savjetuje dr Danijels.

Ne propustite