“Reprezentacija Dodika skup rezervi 2. lige, mi u BL donosimo poene iz Sarajeva”

Bosna i Hercegovina
“Reprezentacija Dodika skup rezervi 2. lige, mi u BL donosimo poene iz Sarajeva”
.

"Protekle četiri godine, dok je SNSD obavljao vlast na nivou BiH, zaustavljeni su važni procesi koje smo započeli u mandatu ranije. Samozvana „srpska reprezentacija“ pod Dodikovim vođstvom doživjela je fijasko, jer su u nesposobnosti da urade nešto za građane počeli izazivati niz dodatnih kriza i produbljivati postojeće krize u BiH", kaže Mirko Šarović, lider SDS-a.

“Danas možemo reći da je najgori saziv Savjeta ministara i najlošiji saziv Predsjedništva BiH bio efikasan samo u jednom kontinuiranoj proizvodnji kriza”,  rekao je Šarović za Srpskainfo, u prvom intervjuu nakon kandidature za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Govoreći o tome na čemu će bazirati predizbornu kampanju, Šarović kaže da će kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske zastupati stav da na dnevni red stavlja samo pitanja oko kojih imamo konsenzus.

– Izvozno orijentisana ekonomija, bolji život građana, regionalna saradnja, Otvoreni Balkan, brzi put ka Evropskoj uniji koji će nam se otvoriti… pitanja su oko kojih, siguran sam, postoji konsenzus sva tri naroda u BiH. Ukoliko se budemo vodili idejom šta danas možemo uraditi u korist svih, a ne šta možemo da uradimo na štetu jednog od naroda, mislim da idući mandat Predsjedništva BiH može biti veoma uspješan. Tokom osam godina mandata, kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čini mi se da sam se uspješno pridržavao ovoga principa i da su uspjesi koje sam ostavio u tom ministarstvu jedan od svijetlih primjera kako se može pomoći privredi i razvijati ekonomija. Iskrena saradnja sa Srbijom, kako na polju politike, tako i na polju ekonomije, biće u fokusu mog rada, a ne djelovanje u kojem smo i Srbiji postali teret oko vrata – kaže Šarović.

SI: Da ste bili član Predsjedništva BiH u protekle četiri godine, umjesto Milorada Dodika, šta biste radili drugačije? Možete za primjer da uzmete bilo koje dvije situacije u kojima se on našao.

Šarović: Prvenstveno, ne bih unižavao institucije Republike Srpske kao što radi trenutni srpski član Predsjedništva BiH. Napravljen je sistem u kome vlast obitava tamo gdje se nalazi Dodik. Pošto nema funkciju u Republici Srpskoj, lider SNSD je sve četiri godine mandata nastojao da rukovodi procesima u Banjaluci dok je u Sarajevu bilježio samo poraze. Narodnu skupštinu RS je pretvorio u svoj megafon, a u potpunosti je unizio poziciju predsjednika Republike Srpske i Željku Cvijanović, vrlo često zauzimajući njeno mjesto i ustavnu poziciju, svodeći ovu važnu funkciju na puki protokol. Hrabrost i politička vještina bi bila ući u Predsjedništvo BiH u Sarajevo i tamo izvojevati pobjedu nad druga dva člana Predsjedništva BiH, a niti jednu takvu pobjedu za četiri godine mandata Milorad Dodik nije donio u Banjaluku.

Druga stvar tiče se same diplomatske aktivnosti srpskog člana Predsjedništva BiH. Mreža saradnika u diplomatsko-konzularnoj mreži i savjetnika u kabinetu koje je izabrao da ga prate nije bila sposobna da parira stalnoj ofanzivi stručnih timova druga dva člana Predsjedništva BiH. Zbog nestručnosti i nerada njegovih kadrova u Sarajevu, gotovo jednako kao zbog Dodikovog nesnalaženja u Predsjedništvu BiH, doživjeli smo tolike poraze tokom prošle četiri godine. U reprezentaciju, kada moram da govorim njegovim jezikom, poziva se prvi tim, najsposobniji i najmarljiviji, a ne neke drugoligaške rezerve. Ja u oktobru, nakon pobjede za Predsjedništvo BiH, planiram da na teren izađem s najjačim sastavom, koji će biti sposoban da, fudbalskim rječnikom rečeno, bodove u gostima iz Sarajeva donese u Banjaluku.

SI: Vaši prethodnici na čelu SDS, Mladen Bosić i Vukota Govedarica, otišli su s mjesta predsjednika SDS nakon poraza stranke ili njih na izborima. Da li prihvatate takav rizik?

Šarović: Smatram da je ovo pitanje više za organe Srpske demokratske stranke nego za javnost. Vrlo često se javnost, nerijetko i ona zlonamjerna, režimska, bavila stanjem u SDS više nego njeno članstvo i njeni organi. Nama 2023. godine slijede i unutarstranački izbori. Uvijek sam pratio puls svoje partije jer smo mi velika porodica koja je mnogo toga preturila preko glave. SDS će i ovaj put sama birati svoj put i budućnost.

Ne propustite