Ljetovanje u Hrvatskoj "prži" novčanik: Evo koliko novca vam treba za 7 dana

Region
Ljetovanje u Hrvatskoj "prži" novčanik: Evo koliko novca vam treba za 7 dana
-

Ukoliko bi se četvoročlana porodica iz BiH odlučila da sedmodnevno ljetovanje provede u nekom od gradova Hrvatske moraće izdvojiti sumu i do 4.500 KM.

Tako ukoliko neka porodica želi da ljetuje sedam dana u nekom od hotela na Makarskoj rivijeri u prosjeku će morati da izdvoji oko 2.500 KM.

Cijena privatnog smještaja u studio apartmanima po noćenju na jednoj od najpopularnih destinacija za ljetovanje građana BiH se kreće od 120 do 180 KM.

Kada su u pitanju hrana i piće, cijene se razlikuju u zavisnosti da li će neko ručati u nekom od mnogobrojnih restorana ili će se odlučiti za kuvanje u svom apartmanu.

Svakako će se jeftinije proći ako se kuva u vlastitoj režiji, ali ko još želi da kuva na odmoru, pa će se tako bar dva do tri puta odlučiti da se ode na ručak ili večeru u restoran, a ovo zadovoljstvo košta od 60 do 100 KM.

Kako je za Nezavisne rekla jedna Teslićanka koja trenutno boravi u Makarskoj, skoro sve je duplo skuplje nego kod nas.

"Skuplje je i to duplo. Kafa se nigdje ne može popiti ispod četiri KM, a ništa bolja situacija nije ni sa sladoledom, jer su ime cijene skoro izjednačene", kazala nam je ona.

Ovo nisu svi troškovi jer se nekako mora doći i do Makarske, koja je udaljena 246 kilometra od Banjaluke. Ukoliko vozite automobil koji prosječno troši sedam litara na 100 kilometra, onda ćete po sadašnjim cijenama na benzinskim pumpama potrošiti 125 KM u oba pravca.

Građani koji putuju iz Banjaluke i okoline proći će jeftinije jer ne plaćaju putarinu, pošto se idu magistralnim putem preko Mrkonjić Grada, Glamoča i Livna.

Vrlo popularna destinacija je Dubrovnik. Ukoliko bi se četvoročlana porodica odlučila da ide na odmor u ovaj predivan grad kod naših zapadnih komšija morala bi da izdvoji od 2.000 pa sve do 4.500 KM.

Ukoliko biste željeli da uživate u nekom od privatnih apartmana širom Dubrovnika platićete više nego u Makarskoj. Prosječna cijena sedmodnevng boravaka u njima u neposrednoj blizini mora košta 1.300 KM, dok se cijena hotela znatno razlikuje, te iznosi 4.500 KM s uključenim doručkom.

Dubrovnik je od Banjaluke udaljen 370 kilometra, pa bi vas putovanje koštalo 180 KM. Cijene hrane u restoranima su uvijek bile paprene, pa tako ručak s predjelom i dezertom košta najmanje 120 KM.

Ako biste željeli u toku dana da odmorite uz jednu kaficu, a da djeca pojedu sladoled - to zadovoljstvo koštaće vas najmanje 20 KM.

Ako uz sve to dodamo neke dječje želje koje žele da ostvare na plaži ili u toku neke šetnje ili sličnih aktivnosti dnevno ćete potrošiti više od 20 KM.

Porasle cijene proizvoda
Tokom 2022. godine u Hrvatskoj su kod prehrambenih proizvoda najviše poskupjeli ulje i brašno, a kod neprehrambenih razne higijenske potrepštine.

Analiza magazina "Ja trgovac" kretanja cijena 150 najvažnijih kategorija namirnica i ostalih svakodnevnih potrepština, pokazuje da je jestivo ulje poskupjelo za 33 odsto u odnosu na prva četiri mjeseca 2021. godine. Slijede brašno sa 27 odsto, smrznuti mesni proizvodi sa 25 odsto, mlijeko sa 21 odsto...

Za 10 ili više odsto su poskupjeli maslac i margarin 18 odsto, sladoledi i svježi kvasac po 17 odsto, tjestenine, obrađeno voće i voćni namazi, zatim hrana za mačke te vitaminske šumeće tablete i prašci po 15 odsto, med 14 odsto, sirevi 12 odsto, supe 11 odsto, kafa, upakovani hljeb i tost, mliječni i sirni namazi, slani štapići i perece svi po 10 odsto.

Ipak, ima i proizvoda koji nisu poskupjeli. Cijena se praktično nije mjenjala za jaka alkoholna pića, pivo, čokoladne proizvode, kobasice, ledene čajeve, kakao i gotove umake. Analiza pokazuje i da je prosječna cijena napitaka za bebe niža za osam odsto, a čajeva za bebe 12 odsto, piše Poslovni dnevnik.

Ne propustite