Venecija staje u kraj jednodnevnim turistima, od 2023. godine naplaćivat će se ulaz u grad

Region
Venecija staje u kraj jednodnevnim turistima, od 2023. godine naplaćivat će se ulaz u grad
-

Zvaničnici Venecije saopćili su kako će ovaj grad od 2023. godine naplaćivati ulaz čime će postati prvi grad na svijetu s ovom vrstom naknade za turiste, piše magazin Politico.

Kako bi riješili problem prenatrpanosti i obeshrabrili dolazak jednodnevnih turista, vlasti su najavile kako će se od januara 2023. godine turistima ulaz u grad naplaćivati 10 eura.

Prema riječima zvaničnika, turisti će unaprijed izvršiti rezervacije ulaska u grad te će platiti između tri i deset eura, ovisno od doba godine kada dolaze. Inspektori će u međuvremenu patrolirati gradom te će imati dozvolu da zaustavljaju turiste i traže dokaz o uplati.

Ukoliko se pokaže da turisti nemaju dozvolu za ulazak, platit će kaznu i do 300 eura.

"Novac prikupljen od ulaznica bit će utrošen na smanjenje računa stanovnicima Venecije za odvoz smeća. Stanovnici grada, ljudi koji im dolaze u posjetu i turisti koji rezerviraju noćenje u hotelu, bit će oslobođeni plaćanja ulaza u grad", navodi se.

Gradski zvaničnik zadužen za turizam Simone Venturini izjavio je kako je mjera koju uvodi Venecija revolucionarna, ali je upozorio kako će biti potrebno određeno prilagođavanje kako bi sistem funkcionisao onako kako je i zamišljeno.

"Znamo da bismo, kao prvi grad na svijetu koji je ovo uradio, bili arogantni kada bismo pomislili da će sve funkcionirati savršeno. Stalno ćemo poboljšavati sistem", rekao je Venturini.

(klix.ba)

Ne propustite