Dević: Vlada KS na tri Povorke potrošila 1,5 miliona KM, to im je najveći uspjeh

Aktuelno
Dević: Vlada KS na tri Povorke potrošila 1,5 miliona KM, to im je najveći uspjeh
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije jučer je na redovnoj sjednici utvrdilo kandidatske liste za oktobarske Opće izbore.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije jučer je na redovnoj sjednici utvrdilo kandidatske liste za oktobarske Opće izbore.

Predsjednik stranke Bakir Izetbegović je kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a među nosiocima listi za državni parlament nije bilo većih iznenađenja. Nosilac liste SDA za Kanton Sarajevo je aktuelni šef Kluba zastupnika ove stranke u Skupštini KS Mahir Dević koji je bio gost N1.

Dević je rekao da nije bilo rasprave o tome ko će biti nosioci lista pred oktobarske izbore i da su se odluke o kandidatima donosile jednoglasno.

“Očekuje nas velika borba u kojoj moramo ostvariti rezultat. Ako bismo analizirali rad Vlade KS mi bi morali imati 15 poslanika. Nadam se da ćemo popraviti rezultat. Vlada je bila bezidejna i ne mogu se pohvaliti dobrim radom”, kaže Dević.

Rekao je da aktuelna Vlada KS nije uneprijedila ništa, od zdravstva, saobraćaja, obrazovnog sistema. Za probijene rokove rekonstrukcije tramvajske pruge, Dević kaže sa se to desilo ministru iz SDA, da bi politički oponeneti već izveli narod na ulice.

“Kantonalni odbor SDA pravi izbornu platformu i mi ćemo u svim segmetnima, od urbanizma, obrazovanja i zdravstva ponuditi građanima program. Taj dokument kada bude odštampan, biće dostupan javnosti i to je što ćemo ponuditi građanima KS”, kaže Dević.

Istakao je da su od devet načelnika u KS četiri iz SDA i ta u tim općinama jedino građani mogu svaki dan svjedočiti novim projektima.
“Milion i po KM su koštale tri Povorke ponosa u Sarajevu”

Dević se osvrnuo i na Povorku ponosa rekavši da je to jedini uspjeh Vlade KS, te na performans koji se desio ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kada je jedan od glumaca nag hodao trgom. Performans je izazvao reakciju građana, prekinut je nakon što je policiju pozvao Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo iz SDA.

“Imali smo potpuno blokiran grad i to je njihov najuspješniji projekat da su organizirali tri parade. 1, 5 miliona KM su potrošili za te parade. Imamo zvanične potvrde za taj potrošeni novac. Sarajevo nikada nije imalo problem sa drugačijim mišljenjem, ali su se građani bunili zbog nemogućnosti da odu doktorima”, kaže Dević.

Kazao je da je ovakav performas mogao da se održi, ali u kontrolisanim uslovima, a ne na javnom mjestu.
Slučaj Miomirke Melank

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Milomirka Melank je navodno u jednoj mail prepisci kazala kako joj ezani u Sarajevu smetaju, ali je kazala da to nije istina i da je to citat sa jednog foruma koji je koristila u jednom istraživanju. U međuvrmenu, SDA je zatražila njenu smjenu.

“Njena je stranačka kolegica Amra kazala da je upoznala najuže rukovodstvo Naše stranke koje nije reagovalo uopće na taj mail. Ukoliko dodatno argumentuje da je njen stav drugačiji, mi ćemo pokazati svaku vrstu razumijevanja”, kaže Dević.
Izetbegović i Bećirović se ne mogu porediti

Komentarisao je Dević i kandidaturu za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića kojeg je podržalo devet stranaka i njegovog oponenta na izborima, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Obojica kandidata će pretendovati za poziciju u Predsjedništvu kao kandidati iz reda Bošnjaka.

“Njih dvojica se ne mogu porediti. Mi ćemo glasati za Izetbegovića,” kaže Dević uz opasku da će sigurnu pobjedu odnijeti njegov stranački šef.

Ne propustite