NAJRANIJI ZNAKOVI DA JETRA OTKAZUJE: Ovi, naizgled, bezazleni simptomi su znak za uzbunu!

Porodica i zdravlje
NAJRANIJI ZNAKOVI DA JETRA OTKAZUJE: Ovi, naizgled, bezazleni simptomi su znak za uzbunu!
Ukoliko primijetite ove promijene, bilo bi dobro da se javite ljekaru

Ukoliko primijetite ove promijene, bilo bi dobro da se javite ljekaru.

Bez zdrave jetre, nema ni dobrog zdravlja kompletnog organizma, kažu ljekari. Ovaj organ je zadužen za čišćenje toksina iz krvi. Takođe je i organ koji je sposoban da regeneriše ćelije do određenog stepena. Stoga, ukoliko je zdravlje jetre narušeno, automatski to pogađa i ostatak tijela.

Bolesti jetre često ne daju jasne simptome, pa ih pacijenti često i ne primijete ili pripišu nekom drugom, manje opasnom zdravstvenom problemu. Na ove promijene treba obratiti pažnju.

Ovo mogu biti najraniji znakovi da jetra ne radi kako treba:

Umor - doktori nisu sigurni kako tačno oštećenje jetre uzrokuje umor, ali to je jedan od češćih simptoma.

Mučnina - javlja se zato što se toksini nakupljaju u krvotoku, zbog smanjene sposobnosti jetre da obavlja svoj posao filtriranja toksina.

Blijede stolice - tamnu boju stolici daju žučne soli koje jetra normalno oslobađa. Ako je stolica blijeda, to može da ukazuje na problem sa jetrom ili drugim nekim drugim dijelom bilijarnog trakta (bilijarni trakt je drenažni sistem za jetru i žučnu kesu).

Crna stolica nalik katranu može da se javi kod uznapredovalog oboljenja jetre i uzrokovana je prolaskom krvi kroz gastrointestinalni trakt. U ovom slučaju je neophodna hitna medicinska pomoć.

Žuta koža ili oči - žutica je posljedica nakupljanja bilirubina (žučnog pigmenta) u krvi jer ne može efikasno da se obrađuje. Iz istog razloga može i da svrbi koža.

Spajder nevusi - paukoliko deformisani krvni sudovi. Spajder nevusi izgledaju kao crvena tačka sa krvnim sudovima koji zrače iz centra kao paukove noge. Mogu biti česti kod zdravih žena, dok kod muškaraca i kada se jave u većem broju na gornjoj polovini ženskog tijela mogu da ukazuju na oboljenje jetre.

Lako nastajanje modrica - ovo može da se desi zbog smanjene sposobnosti jetre da proizvodi faktore zgrušavanja.

Crveni dlanovi (palmarni eritem) - otprilike četvrtina ljudi sa cirozom jetre razvija palmarnu eritem, odnosno crvenilo kože na dlanovima.

Urin tamne boje- urin tamnonarandžaste, žute boje, boje kokakole ili braon može da bude znak bolesti jetre. Promijena u nijasni nastaje zbog prevelikog nakupljanja bilirubina jer ga jetra ne razlaže normalno.

Otečen stomak - ascites se javlja zato što se tečnost zadržava u stomaku. Noge i zglobovi takođe mogu da postanu otečene zbog zadržavanja tečnosti.

Ne propustite