Povećanje plaća: Službenicima do 120KM, političarima preko 500KM više u džepu

Bosna i Hercegovina
Povećanje plaća: Službenicima do 120KM, političarima preko 500KM više u džepu
Bosna i Hercegovina dobila je budžet, a izabrani zvaničnici veće plate.


Bosna i Hercegovina dobila je budžet, a izabrani zvaničnici veće plate.

Osim povećanja plata za 500 KM zvaničnicima , budžetom je planirano povećanje plata vojnicima, policajcima i državnim službenicima, za mnogo manji iznos. "Za" budžet je glasalo osam delegata, dva su bila protiv i jedan suzdržan. Prijedlog je podržan bez amandmana.

Odgovarajući na delegatska pitanja, državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda podsjetio je kako je osnovica za povećanje plata zaposlenima u državnim institucijama i i funkcionerima propisana zakonom još krajem marta, kada je donesen i globalni fiskalni okvir no tada niko nije reagovao. Deleget Denis Bećirović potvrdio je ove navode ali i dodao, svi su u Vijeću ministara bili jednoglasni za rast osnovice.

“Šta se događalo, javnost u BiH treba znati. Ovo je odluka o visini osnovice za obračun plate koje je osvojilo Vijeće ministara 30.3 ove godine. Ovdje u članu 2 stoji da se utvrđuje novi iznos od 535 KM, prije toga postojala je oduka iz 2020.

godine u kojoj je stajalo 475 KM. Postavlja se pitanje ko je glasao za ovo povećanje. Ja ću vam sada otvoreno reći ko – svi ministri iz SNSD-a, HDZ-a i SDA. Dakle, ovo su činjenice, ovo je zapisnik sa te sjednice Vijeće ministara.

Znate šta stoji u zapisniku – da je gospodin Bevanda otvorio tu tačku dnevnog reda i obrazložio. Ni jedan ministar se nije prijavio za raspravu. Dakle, oni su ovo kao vladajuća koalicija jednoglasno usvojili”, kazao je Bećirović.

Bećirović je na sjednici doma predložio pet zaključaka kojim bi se, kako tvrdi, anuliralo povećanje plata izabranim dužnosnicima. Uz ostalo tražio da se na dnevni red uvrsti rasprava o povećanju prihoda. Sve su odbijeni.

Odbijen je zaključak i delegata Zlatka Miletića kojim je tražio od Vijeća ministara da u roku od 30 dana napravi izmjene i dopune Zakona o platama gdje će za vrijednost jedan smanjiti koeficijente svim izabranim i imenovanim osobama u institucijama BiH

“Mislim da ih ima koji imaju primanja oko 10.000 mjesečno To je tako jadno i ne mogu da shvatim takvu vrstu poriva da se na ovakav način demonstrira građanima sila u zemlju u kojoj je do prije godinu dana bilo 15 posto siromašnih”, pojasnio je Miletić.

Nije prošao ni zaključak delegata koji dolaze iz SDA, sličan onima koje su imali Denis Bećirović i Zlatko Miletić kao ni prijedlog hitne sjednice na kojoj bi bioizmijenjen Zakon o plaćama i naknadama, Delegati SDA ipak su glasali za budžet, kako je kazao Bakir izetbwgović, lošije je nemati ga

“Što se tiče visokih plaća, stav SDA je poznat. Već 15 ili 20 godina nikada nisam primio visoku platu, nikada to sebi nisam dozvolio, kao i većina ljudi iz SDA” – naglasio je Izetbegović.

Za Nikolu Špirića svi predloženi zaključci čisti su populizam ili kako je kazao BiH su potrebni sistemski zakoni, zaključcima Ustav ali ni zakone ne možete mijenjati.

“Savjet ministara utvrđuje osnovicu za plate, predvidio je sredstva za povećanje plata, ali ne mora da potroši”, konstatovao je Špirić i poručio da se mora mijenjati sistemski zakon.

On je izrazio žaljenje što fokus javnosti nije na ljudima kojima treba povećati plate, nego na izabranim i imenovanim zvaničnicima.

“Zalažem se za primjenu zakona jer je to najbolje rješenje za sve nas”, naglasio je Špirić.

Odbijen je i zahtjev Delegat Mladen Bosića koji je zatražio da se konačno u dnevni red uvrste izmjene Zakona o akcizama kojima se ukidaju akcize na naftu. Obrazloženo je kako nije poslovnički stavljati na dnevni red nešto što je u proceduri.

A kada ce doći na dnevni red, nije odgovoreno.

Ne propustite