Evo šta lubenica radi vašem zdravlju

Porodica i zdravlje
Evo šta lubenica radi vašem zdravlju
Lubenica je popularno ljetnje voće koje se konzumira tokom dugih toplih dana. Osim što je osvežavajuća prepuna je vitamina i hranljivih sastojaka, piše N1.

Lubenica je popularno ljetnje voće koje se konzumira tokom dugih toplih dana. Osim što je osvežavajuća prepuna je vitamina i hranljivih sastojaka, piše N1.

Konzumiranje lubenice ima višestruki značaj za naše zdravlje:

Održava hidrataciju

„Lubenica srednje veličine sadrži oko 92 odsto vode, tako da je izvrsna opcija kada je u pitanju hidratacija“, kaže Elizabet Bejl iz „E.B.Nurition“.

Voda je važan dio za funkcionisanja organizma. Zapravo voda čini 60 odsto našeg tjelesnog sastava, što objašnjava zašto ima glavnu ulogu u skoro svakom organizmu.

Sadrži esencijalne vitamine

Lubenica sadrži mnoge vitamine koji su potrebni vašem telu, uključujući vitamin A, C i B6. Takođe, lubenica sadrži i magnezijum koji pomaže u regulaciji rada mišića i nerava.

Pomaže u upravljanju težinom

Jedna kriška lubenice sadrži oko 45 kalorija, što je čini niskokaloričnim međuobrokom. Visok sadržaj vode u lubenici takođe može da bude zasitan i može da pomogne da unesete manje kalorija u cjelini.

Studija iz 2019. godine, koja je ispitivala efekte konzumiranja lubenice na sitost i tjelesnu težinu kod  gojaznih odraslih osoba, ustanovila je da su se oni koji su svakodnevno konzumirali dvije kriške lubenice tokom četiri nedjelje osjećali manje gladnim i da su izgubili znatno više kilograma od grupe koja je konzumirala niskokalorične kolačiće, piše Business Insider.

Sprječava bol u mišićima

„Lubenica sadrži L-citrulin, aminokiselinu koja pomaže u smanjenju boli u mišićima nakon treninga. L-citrulin širi krvne žile kako bi omogućio veći protok krvi u mišićima, što može da smanji bol poboljšavajući snadbijevanje kiseonikom tokom vježbanja“, kaže dijetetičarka  Ejmi Šapiro,

Ranije istraživanje pokazalo je da su učesnici koji su pili običan sok od lubenice ili sok od lubenice pomiješan sa citrulinom imali manje upala mišića nakon treninga od grupe koja je pila samo napitak od citrulina.

Snižava krvni pritisak

„Budući da citrulin pomaže u otvaranju i opuštanju krvnih sudova, može da poboljša protok krvi i smanjiti krvni pritisak“, kaže Šapiro.

Ako ostanete pravilno hidrirani, takođe može da pomogne u poboljšanju krvnog pritiska jer tako pomažete srcu da efikasnije pumpa krv u mišiće.

Studija iz 2012. otkrila je da dodatak ekstrakta lubenice smanjuje krvni pritisak kod gojaznih odraslih osoba sa hipertenzijom ili prehipertenzijom.

Poboljšava probavu

„Vlakna su važna za probavu jer dodaju masu stolici, što olakšava prolazak“, kaže Šapiro.

Iako lubenica ne sadrži puno vlakana , oko jedan gram po komadu, visok sadržaj vode može da pomogne u poboljšanju probave.

Ne propustite