“Pričali da je Alisi Mutap iz crnog džipa poručeno da šuti

Vijesti
“Pričali da je Alisi Mutap iz crnog džipa poručeno da šuti
Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su kolege pričale kako je lice iz crnog džipa, koji je presreo vozilo hitne pomoći, kroz bočna vrata reklo Alisi Mutap da šuti i da se ničeg ne sjeća, javlja BIRN BiH.

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su kolege pričale kako je lice iz crnog džipa, koji je presreo vozilo hitne pomoći, kroz bočna vrata reklo Alisi Mutap da šuti i da se ničeg ne sjeća, javlja BIRN BiH.

Zaštićeni svjedok M-3, zaposlen u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, kazao je da su Dženan Memić i Alisa Mutap prevoženi dvojim kolima hitne pomoći, u kojima su bili po jedan ljekar, medicinski tehničar i vozač. On je rekao da je M-4 pričao da je vozilo koje je prevozilo Mutap prestigao i zaustavio crni džip.

“Pričao je da je presječen od nepozatnih lica iz crnog džipa, prevozili su Alisu… sugerisano je da šuti, da se ničega ne sjeća”, ispričao je M-3.

Svjedok je objasnio da se vozila hitne pomoći u pravilu ne zaustavljaju kada preuzmu pacijenta, a da u slučaju da moraju stati zbog kvara ili nečeg drugog, o tome obavještavaju call centar ili šefa smjene.

Na pitanje da li je kolega prijavio presretanje, M-3 je odgovorio da nije, koliko mu je poznato.

“Znate šta bi to značilo, neka disciplinska mjera, neki otkaz”, kazao je svjedok.

Na pitanja Odbrane, on je rekao da drugo dvoje iz vozila u kojem je bila Mutap nije govorilo o tom slučaju. Na pitanje braniteljice Nine Kisić kako doktor nije primijetio zaustavljanje vozila, M-3 je kazao da ne zna i da je trebalo da sjedi sa pacijentom.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Svjedok M-12 rekao je da se, dan kada je stradao Memić ili prije toga, vozio na Ilidži i da je iz ulice nedaleko od hotela “Casa Grande” vidio vozilo golf u kojem je jedan mladić sjedio i jeo, a pored jednu visoku osobu i djevojku. Prema njegovim riječima, taj visoki je gestikulirao.

Svjedok je kazao da nije primijetio da je neko povrijeđen, kao i da nije bilo svađe.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Šerif Konjević, koji je izjavio kako je Dupovac sa dvojicom policajaca dolazio u njegovu kuću na Ilidži radi snimka nadzornih kamera. Svjedok je rekao da je pozvao lice koje mu je održavalo video-nadzor, koje je sa Dupovcem otišlo do sistema za snimanje.

“Trebalo je nešto da se presnimi, odnijeli su snimak… zahvalio se ljubazno, fino”, prisjetio se Konjević.

On je kazao da nije primio naredbu Suda za preuzimanje snimka, kao ni da je nešto potpisao.

Na pitanja Odbrane, Konjević je rekao da nije vidio da je Dupovac preuzeo snimak, ali da zna da je odnesen. On se nije složio s braniocem Erminom Gačanovićem da je policija tri puta dolazila u vezi sa snimkom. Svjedok se nije složio ni s Dupovcem da ga je prvobitno kontaktirao kako bi snimak bio prebačen na desktop, a da su se poslije čuli i da mu je kazao da ima naredba.

“Ništa to nije tako. Nisam znao da postoji sudski nalog”, rekao je Konjević, dodavši da je nemoguće da je neko dolazio u njegovu kuću dok je on bio u Njemačkoj.

Branilac Kadrija Kolić je naveo da u presudi Vrhovnog suda stoji da je ovaj snimak izuzet naknadno, na šta je tužilac Ćazim Hasanspahić kazao da je tek poslije mjesec i po izuzet po sudskoj naredbi, a da je prvobitno uzet nezakonito.

Svjedok Konjević je rekao da je nemoguće i da je snimak izuzet zakonito.

Tužilac je za naredno ročište predložio saslušanje doktora Kemala Dizdarevića na okolnosti nepostojanja amnezije kod Alise Mutap, ali je Vijeće taj prijedlog odbilo, uz obrazloženje da je na iste okolnosti već saslušan vještak.

Suđenje se nastavlja 7. jula.

Izvor: N1

Ne propustite