Đukanović: Retrogradne nacionalističke politike prijete dezintegraciji BiH

Bosna i Hercegovina
Đukanović: Retrogradne nacionalističke politike prijete dezintegraciji BiH
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas sa NATO samita u Madridu kao odbrana Ukrajine ne predstavlja samo odbranu ove zemlje nego evropske budućnosti i sigurnosti.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas sa NATO samita u Madridu kao odbrana Ukrajine ne predstavlja samo odbranu ove zemlje nego evropske budućnosti i sigurnosti.

“Veoma uspješan samit. Demonstrirano je puno jedinstvo alijanse. Usvojene su odluke koje potvrđuju da savez ostaje ključni činilac u očuvanju mira u svijetu Definisani su zajednički, apsolutno jedinstveni odgovori na klčjučne izazove: na prijetnje koje dolaze iz Rusije, cyber i drugo djelovanje, opasnost od klimatskih promjena i nbezbjednost hrane. Ponovljena je jedinstvena i oštra osuda ruske agresije na Ukrajinu”, istakao je Đukanović

Govoreći o ulozi Crne Gore po pitanju kandidatskog statusa BiH za EU Đukanović kaže:

Prije nekoliko dana sam na samitu EU u Briselu predložio da se BiH da status kandidata. Nisam bio jedini koji se za to zalagao, ali nažalost EU se u ovom trenutku opredijelila da to uradi samo prema Moldaviji i Ukrajini, ali moja očekivanja da će se to desiti do kraja godine. Čini mi se da je međunarodna zajednica značajno popustila sa svojom ulogom u Bosni i da je to jedan od uzroka zašto se osjeća opet onaj vjerovali smo, sahranjeni dah retrogradnih nacionalističkih politika koje prijete daljoj dezintegraciji, a svakako sprečavaju funkcionalnost Bosne i ostvarivanju njenih evropskih ambicija.”

Da li bi Putin mogao pokušati destabilizirati BiH preko domaćih političara ?

“Nemojte da oko toga imamo bilo kakvu dilemu. Rat u u Ukrajini nije samo rusko-ukrajinski rat. Aktuelna Kremljska politika nastoji urušiti evropski sistem vrijednosti i ta politika traži saveznike i prostor za svoju penetraciju u svakom dijelu Evrope i naravno traži ga u okviru politika koje su protivnici evropskog jedinjenja i euroskeptici. Nije slučajno da je među tim prioritetnim izborima aktuelne ruske politike zapadni Balkan jer su države u tim dijelovima relativno slabe, a računa se i na proruske sentimente koje su historijski utemeljene u tom regionu. Računa se na zloupotrebu tih sentimenata. Ono što danas vidimo u Ukrajini i što smo 2016.godine vidjeli u Crnoj Gori je iz istog političkog naslova, a taj naslov glasi : nemate pravo na slobodan izbor i budućnost . Zato, nemojte da se apsolutno pitamo da li će pokušati u BiH. Neće pokušati nego pokušavaju , u svakom dijelu zapdnog Balkana, ali i svugdje u Evropi gdje postoji mogućnost da podriju evropski sistem vrijednosti. Ovo je atak na sve te vrijednosti”, naglasio je Đukanović

“Poziv FInskoj i Švedskoj da se pridruže ovoj alijansi je najvažnija odluka. Snage demokratija time će sigurno obogatiti kapacitete NATO saveza u narednom periodu. Naš region je našao svoje mjesto u novousvojenom Strateškom konceptu. Strateški koncept je dokument koji znači prilagođavanje NATO-a novoj bezbjednost realnosti i u tom dokumentu je zapadni Balkan kao region od izuzetnog značaja za euroatlansku bezbjednost”, naglasio je Đukanović ističući kako vjeruje da članstvo u euroatlanskoj porodici predstavlja jedinu pouzdanu formulu za očuvanje sigurnosti i stabilnosti regiona

Govoreći o ulozi Crne Gore u okviru novog Dokumenta , Đukanović smatra da će Crna Gora nastaviti da participira u konstituisanju novih formacija u zemljama koje predstavljaju istočno krilo.

“Nemam nikakvih dilema da će Crna Gora biti jedna od prvih država koja će ratifikovati sporazum sa Finskom i Švedskom”

Povodom nacrta Temeljnog ugovora crnogorske vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Đukanović je rekao da je prije izvijesnog vremena video samo početnu radnu verziju tog dokumenta.

“Niko ne dovodi u pitanje potpisivanje tog ugovora, ali ne treba brzopleto žuriti, bez razloga. To nije najvažnije pitanje u Crnoj Gori”, ocijenio je Đukanović.On je izjavio da svima treba dozvoliti da se uključe u razgovor o tom dokumentu.

“Crna Gora je pokazala da ima demokratski kapacitet i za teže izazove od tog”, rekao je Đukanović.

Ne propustite