OVAJ ZAČIN UNIŠTAVA KAMENAC NA ZUBIMA: Samo ga nanesite na zatamnjeno mjesto - ZUBI ĆE PONOVO BITI BIJELI KAO SNIJEG

Porodica i zdravlje
OVAJ ZAČIN UNIŠTAVA KAMENAC NA ZUBIMA: Samo ga nanesite na zatamnjeno mjesto - ZUBI ĆE PONOVO BITI BIJELI KAO SNIJEG
Zubni kamenac je nešto čega se bojimo. To je gori oblik plaka i javlja se kada zaboravite zlatno pravilo od 3: četkajte, konac i isperite. Kada ne uklonite kamenac sa zuba, on postaje grub i može dovesti do bolesti desni. Da ne spominjem da je prilično neugodno gledati kada otvorite usta.

Zubni kamenac je nešto čega se bojimo. To je gori oblik plaka i javlja se kada zaboravite zlatno pravilo od 3: četkajte, konac i isperite. Kada ne uklonite kamenac sa zuba, on postaje grub i može dovesti do bolesti desni. Da ne spominjem da je prilično neugodno gledati kada otvorite usta.

Evo 10 načina kako se riješiti kamenca i zasjati poput dijamanta.

Soda bikarbona i sol

Započnite s ovom jednostavnom, ali učinkovitom metodom uklanjanja kamenca. Soda bikarbona snažno je sredstvo koje ima antibakterijski učinak i pomaže u izbjeljivanju zubi.

Pomiješajte 1 žlicu sode bikarbone s prstohvatom soli i stavite dio ove smjese na četkicu za zube. Alternativno, dodajte ga u svoju uobičajenu pastu za zube. Nemojte prati zube sodom bikarbonom više od jednom tjedno jer to može dovesti do oštećenja cakline.

Kora od narandže

Jeste li se ikada zapitali što učiniti s ostacima narančine kore? Sada znaš. Agrumi su općenito dobri u uklanjanju mrlja od plaka jer sadrže kiseline.

Možete izravno utrljati piling preko zuba 2-3 minute ili napraviti pastu i nanijeti je na zube. Što god odabrali, nakon toga isperite usta mlakom vodom. Ponovite nekoliko puta tjedno.

Sok od limuna

Za bolje rezultate zamijenite narančinu koru s limunovim sokom. Limunove kiseline ne samo da otapaju plak nego i lagano izbjeljuju zube.

Umočite četkicu za zube u svježi limunov sok i nježno utrljajte njome zube. Ostavite da djeluje minutu prije ispiranja. Zapamtite da je limunov sok vrlo jako sredstvo i može uzrokovati eroziju zuba, stoga ga pažljivo koristite.

Sezam

Sjemenke sezama su odlične na mnogo načina: koristite ih za začinjanje salate ili uklanjanje kamenca. Djeluju kao prirodni piling, a istovremeno poliraju i čiste zube.

Uzmite punu žlicu sjemenki u usta i dobro prožvačite. Morate pokušati stvoriti neku vrstu paste i ne progutati je u procesu. Zatim operite zube ovom pastom i suhom četkicom za zube. Učinite to dva puta tjedno.

Vodikov peroksid i vodica za ispiranje usta

Vodikov peroksid ima antimikrobna svojstva, kao i vodica za ispiranje usta. Pomiješajte 1 žlicu antiseptičke tekućine za ispiranje usta s 3 žlice 3% otopine vodikovog peroksida. Ovom mješavinom grgljajte par minuta i postupak završite čistom vodom.

Kokosovo ulje

Još jedna stvar za kojom možete posegnuti u svom kuhinjskom ormariću je kokosovo ulje. Vađenje ulja danas je popularan postupak. Ulje upija prljavštinu u ustima i također ima antibakterijski učinak na mikroorganizme koji tamo žive.

Mućkajte 1-2 žlice ulja u ustima 10-15 minuta (odličnog je okusa!), a zatim ispljunite i dobro isperite toplom vodom.

Jagode i rajčice

I rajčice i jagode bogate su vitaminom C i možete ih koristiti ako vam citrusi ne odgovaraju. Nasjeckajte bilo koji od njih, napravite pulpu i nanesite je na zube. Ostavite 5 minuta, a zatim isperite usta.

Aloe vera i glicerin

Čitava izmišljotina dobrote za vaše zube. Pomiješajte 1 žličicu gela aloe vere, 4 žličice biljnog glicerina, 10 kapi eteričnog ulja limuna i 4 žlice sode bikarbone u 1 šalicu vode da dobijete glatku pastu.

Četkajte zube ovom pastom jednom dnevno dok ne vidite da kamenac postaje manje vidljiv. Zatim ponovite jednom svaka 3-4 dana. Aloe vera pomaže zacjeljivanju zubi i desni, a eterično ulje limuna bori se protiv bakterija.

Klinčići

Ovaj se začin dugo koristio kao lijek protiv zubobolje. Također se bori protiv mikroba u ustima. Sameljite klinčiće (ili pronađite gotov prah), dodajte malo maslinovog ulja i smjesu nanesite na zamrljana mjesta.

Druga ideja je redovito žvakanje klinčića kako biste smanjili loš zadah i ubili bakterije. Probajte umjesto svoje uobičajene žvakaće gume.

Sangvinarija (krvavica)

Jedan od najneobičnijih sastojaka zove se sanguinaria ili još poznatiji kao krvavi korijen. Njegov ekstrakt se često uključuje u paste za zube. To je sigurno, antibakterijsko sredstvo učinkovito za smanjenje zubnog kamenca.

3-4 kapi ekstrakta sanguinarije mogu se dodati u šalicu tople vode da se napravi tekućina za ispiranje usta. Može se grgljati svaki dan ili čak dva puta dnevno.

Svi ovi savjeti mogu djelovati ako stanje zubnog kamenca na vašim zubima i desnima još nije kritično. Ako jeste ili imate osjetljive zube koji snažno reagiraju na kiseline — obratite se svom stomatologu. Postoje profesionalni načini uklanjanja plaka i kamenca sa zuba koje samo oni mogu izvesti.

Imate li vi kamenac na zubima? Kako se borite protiv toga i šta još možete preporučiti?

Ne propustite