Magistralna cesta Neum-Stolac puštena u promet

Bosna i Hercegovina
Magistralna cesta Neum-Stolac puštena u promet
Magistralna cesta M17.3 Neum – Stolac svečano je otvorena i puštena u promet, a sredstva za ovaj infrastrukturni projekt vrijedan 96.523.354,33 KM, osigurala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Magistralna cesta M17.3 Neum – Stolac svečano je otvorena i puštena u promet, a sredstva za ovaj infrastrukturni projekt vrijedan 96.523.354,33 KM, osigurala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Cestu su svečano otvorili neumski načelnik Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković te direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

Otvorenju, koje je upriličeno na lokalitetu raskrižja Babin Do, prisustvovali su i federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH.

“Moram reći da su na ovom projektu učestvovale sve kompanije iz Bosne i Hercegovine i šire i da završetkom ove ceste ćemo sigurno smanjiti gužve na graničnim prijelazima i magistralnoj cesti M17, približiti Neum ostataku BiH i da turisti i građani ne moraju koristiti dva granična prijelaza da bi došli na odredište”, kazao je Pravdić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas da ko god je dolazio sa sjevera imao je priliku vidjeti da je cijela FBiH jedno veliko gradilište.

“Ili ispod ili iznad glava uvijek imate neku cestu i to ne samo kada je riječ o koridoru 5c već i kada ste u USK kantonu, sjeveru BiH ili jugozapadu, svugdje imamo gradilišta. To je načinilo naša dva projekta – jedan je modernizacija magistralnih cesta, a drugi je 5c, a tu je čak i treći projekt pod kojim redovno 200 do 300 miliona KM na raspolaganje iz budžeta FBiH stavljamo cestama za gradnju. Dakle, gradimo da bi se razvijao turizam, zbog prometa roba i ljudi. Sve to će pozitivno utjecati na našu ekonomiju”, poručio je Novalić.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20.180.376 maraka iz vlastitih sredstava (proračuna FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Europske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 KM, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 KM.

Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum počela je u aprilu 2018. godine i sada će te dvije općine dijeliti samo 25 minuta.

Ne propustite