Britanski vojni stručnjaci stižu u BiH zbog “zloćudnog ruskog utjecaja”

Aktuelno
Britanski vojni stručnjaci stižu u BiH zbog “zloćudnog ruskog utjecaja”
Velika Britanija će poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi podržali misiju NATO saveza, stabilnost i sigurnost, te pomogli zemlji da se suprotstavi “zloćudnom ruskom utjecaju”, najavio je danas britanski premijer Boris Johnson.

Velika Britanija će poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi podržali misiju NATO saveza, stabilnost i sigurnost, te pomogli zemlji da se suprotstavi “zloćudnom ruskom utjecaju”, najavio je danas britanski premijer Boris Johnson.

saopštenju na službenoj stranici vlade Velike Britanije se navodi da se BiH “trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba.”

Navodi se kako ove planove podržava Moskva te da je to “dio Putinovog nastojanja da potkopa euroatlantske integracije i stabilnost” zemlje.

Na zahtjev NATO štaba u Srajevu, Velika Britanija šalje stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i savjetnika za civilnu stratešku odbranu koji će biti raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Ekspert za borbu protiv dezinformacija će ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim utjecajima – te će pomoći blokirati ruske i druge napore da se proizvede nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu”, navodi se.

Strateški savjetnik za odbranu će podržati reformu odbranbenog sektora, te pomoći u razvijanju “modernih, reprezentativnih Oružanih snaga” u skladu sa NATO standardima.

Također je navedeno da će Velika Britanija osigurati 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu.

“Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada – koji mogu naštetiti ljudima unutar i izvan zemlje. UK će blisko sarađivati s medijima i bosanskim institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija”, stoji u saopštenju.

Navodi se da je u toku suradnja između britanskog i i BiH ministarstva odbrane “kako bi zemlja ostala ukorijenjena na euroatlantskoj putanji, razvijajući sposobnost i otpornost koje su potrebne Oružanim snagama BiH za suočavanje sa sigurnosnim izazovima”.

“Ne smijemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne namjere. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da poništi uspjehe postignute u posljednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dostignuća koja su donijela veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju”, izjavio je Johnson.

Na kraju saopštenja se navodi da, pored vojne podrške Oružanim snagama BiH i NATO-u, Ujedinjeno Kraljevstvo politički radi na održavanju historijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sankcionisali smo one koji rade na podrivanju vladavine prava u zemlji, a prošle godine premijer je imenovao novog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan za borbu protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala i drugih zajedničkih bezbijednosnih izazova”, navodi se.

Ne propustite