Povećanje plata prošlo i na komisiji za finansije: Samo jedan član bio 'protiv'

Aktuelno
Povećanje plata prošlo i na komisiji za finansije: Samo jedan član bio 'protiv'
Povećanje plata ministrima i parlamentarcima podržali su i članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH.

Povećanje plata ministrima i parlamentarcima podržali su i članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH.

Sjednica Komisije održana je uoči početka hitne sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, a na njoj su tri člana bila 'za' usvajanje budžeta, jedan protiv i jedna nije bio prisutan.

Kako prenosi Radio Sarajevo, jedini član komisije u kojoj su Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Amir Fazlić, Marina Pendeš i Denis Bećirović koji je glasao protiv budžeta je Bećirović. Mandić se iz zdravstvenih razloga nije pojavla na sjednici.

Podsjetimo, Prijedlog zakona o Budžetu je prije nekoliko dana usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, a poslanici u Domu naroda o njemu će glasati na sjednici zakazanoj za 11 sati.

Između ostalog, budžetom se predviđa povećanje plate parlamentarcima i ministrima za 500 KM.

Prethodno je Vijeće ministara BiH 6. juna usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je potom upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam posto, odnosno za 77.600.000 KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM i veće je za 11.636.188 KM ili jedan posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH je jedina tačka predloženog dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda PSBiH, prenosi Radio Sarajevo.

Ne propustite