6 jednostavnih trikova kako zaspati u tren oka!

Zanimljivosti
6 jednostavnih trikova kako zaspati u tren oka!
Neke stvari je lakše reći nego učiniti.

Neke stvari je lakše reći nego učiniti.

Na primjer – zaspati kada za to još nismo spremni. Možda nam zdrav razum govori da je vrijeme za spavanje, ali naše tijelo se neda….

Neke stvari je lakše reći nego učiniti. Na primjer – zaspati kada za to još nismo spremni. Možda nam zdrav razum govori da je vrijeme za spavanje, ali naše tijelo se neda. No, mi otkrivamo kako lako i brzo zaspati.

Svi znamo kako je kvalitetan san važan za normalno funkcioniranje organizma.

No, ako spadate u one koji imaju problema sa spavanjem ili usnivanjem, onda imate problem. Slijedite naših nekoliko savjeta koji će vam pomoći da zaspite što prije, a Novu godinu ne dočekate s podočnjacima ispod očiju.

1. Postavite tačno vrijeme odlaska u krevet

Definiranje tačnog vremena u kojem ćete se prisiliti na odlazak u krevet svaku večer može biti vrlo korisno – fizički, a i psihički.

Kroz neko vrijeme vaš će um na neki način biti ‘isprogramiran’ i prepoznat će da je vrijeme za opuštanje i odmor.

Redovito vrijeme spavanja također pomaže vašem mozgu prilagodbu proizvodnje hormona serotonina i melatonina koji reguliraju biološki sat i uspavljuju organizam.

2. Uspavajte se čitanjem u krevetu

Jedan od najboljih i najpoznatijih trikova za brže uspavljivanje je prigušiti glavna svjetla spavaće sobe, upaliti noćnu svjetiljku i čitati dobro štivo. Sadržaj ne mora biti neka kvantna fizika već nešto laganije kao neki krimić ili možda ljubić.

Čitanje je isto tako dobro, jer ne koristite elektroničke uređaje koji previše stimuliraju um.

Dakle, sljedeći put kada se borite sa snom, uzmite knjigu i laka vam noć

3. Jedite namirnice koje uspavljuju

Zacijelo vam je već dosta slušati o svim prednostima zdrave prehrane, a priznajemo i nama. Međutim, vrsta prehrane zaista može imati negativan ili pozitivan utjecaj na kvalitetan san.
Mnoga istraživanja su pokazala da povećani unos voća, povrća i mahunarki može poboljšati vaš san i skratiti vrijeme koje je potrebno da usnete u san.

Ovakvim unosom hrane povećavate razinu magnezija, kalija i drugih zdravih minerala koji su potrebni organizmu. U prehranu svakako uključite puretinu, zobenu kašu i razne sjemenke. Ova vrsta hrane bogata je esencijalnom aminokiselinom triptofanom koja izaziva pospanost.

4. Isključite elektroničke uređaje u spavaćoj sobi

Jedan od najvećih i najboljih trikova za spavanje u modernom dobu je ukloniti sve elektroničke uređaje iz spavaće sobe kako se ne bi do kasno u noć igrali s njima. Brojna istraživanja su otkrila kako emitiranje plavog svjetla iz elektroničkih uređaja smanjuje sposobnost mozga da proizvede hormon spavanja melatonin.

Isto tako, elektronički uređaji previše stimuliraju mozak, pa se on ne može kvalitetno opustiti prije nego što uđe u fazu spavanja. Pokušajte isključiti laptop, mobitel ili tablet oko sat vremena prije nego što odete u krevet, tako da se vaš mozak ima vremena opustiti i omogućiti vam kvalitetan san.

5. Temperatura spavaće sobe neka bude hladnija

Temperaturu spavaće sobe držite što je moguće hladnijom – ali ne previše. Godine znanstvenih istraživanja pokazale su kako je temperatura tijela ključna za kvalitetan san.

Kada drijemate tjelesna temperatura prirodno opada, stoga je od velike koristi održavanje spavaće sobe hladnom. Na sličan način djeluje i topla kupka prije spavanja jer se padom temperature tijelo nakon kupke tijelo opušta i zato se osjećate pospano.

6. Prije odlaska u krevet popijte toplo mlijeko

Posljednji trik koji vam možemo otkriti za brže usnivanje je da prije spavanja popijete čašu toplog mlijeka. Dobro, istina je kako ništa novog ne otkrivamo, ali možda niste znali kako je znanstveno dokazano da šalica toplog mlijeka zaista djeluje.

Mlijeko je bogato aminokiselinom triptofan koja djeluje uspavljujuće na organizam. Osim toga, pijenje toplog mlijeka može imati nesvjesni psihološki učinak jer se podsvjesno prisjećamo djetinjstva i mame koja nam je ovaj napitak nosila u krevet.

Ne propustite