Milanović na NATO samitu: "BiH je dobila čvrgu i prazna obećanja"

Aktuelno
Milanović na NATO samitu: "BiH je dobila čvrgu i prazna obećanja"
U Madridu se održava dvodnevni summit NATO-a na kojem sudjeluje i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

U Madridu se održava dvodnevni summit NATO-a na kojem sudjeluje i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

"Finska i Švedska trebaju dobiti pozivnicu, vidjet ćemo što će biti s tim u drugom roku, pretpostavka je da će sve biti u redu, ali nikad se ne zna, ali to znate i bez mene", rekao je Milanović na početku svoga obraćanja pa je nastavio odgovarati na pitanja novinara, prenosi N1.

U Hrvatskoj će odluku o primanju Švedske i Finske u NATO odlučivati Sabor i to je na njihovu savjest i izlazi iz nadležnosti predsjednika države, izjavio je Milanović. “To je sada na Saboru, koji o tome odlučuje i izvan je mojih nadležnosti", rekao je Milanović u izjavi novinarima, a prenosi Index.

Više sam puta ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku da ovdje nema ničeg osobnog što se mene tiče, to su države koje ispunjavaju visoke kriterije, ovo što Turska traži od njih je dosta, ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, vidjet ćemo kako će se ta stvar razvijati dalje, hoće li biti neki monitoring, to je teško reći. Moj je prvi interes Hrvatska", rekao je Milanović.

"Nema tu tajni"

"Nema tu nikakvih tajni koje javnost ne bi smjela čuti. Ja sam govorio o problemima BiH, koja je sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola miliona državljana EU, što su Hrvati u BiH, i želim da se to riješi. Ko je čuo, čuo je i ja puno dalje od toga ne mogu", rekao je Milanović.

"Ovdje postoje dvije vrste ljudi, koji znaju jako malo ili nimalo. S tim ljudima zna se ko može raditi i ko koristi njihovo vrijeme već godinama da im približi problem s kojim Hrvatska živi i s kojim je suočena. Ti koji ne znaju ništa su manji problem, oni su većina, s njima se može raditi, pričati, odgovarati im na pitanja. Nekolicina je naprosto zatucana u svojim predrasudama i fiksovima koje će biti malo teže promijeniti, ali na tome treba raditi. A u nekim situacijama, kao što je bila ova 23. na sastanku Vijeća kad su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, a BiH čvrgu, to je situacija u kojoj država koristi pravo veta i dobili bi ga svi. Ovako je BiH dobila prazna obećanja", rekao je Milanović.

Ne propustite