ČUVENE PAZARSKE MANTIJE PO ORIGINALNOM RECEPTU: Ne prelijevaju ih jogurtom i lukom, OVO JE NJIHOVA TAJNA (RECEPT)

Porodica i zdravlje
ČUVENE PAZARSKE MANTIJE PO ORIGINALNOM RECEPTU: Ne prelijevaju ih jogurtom i lukom, OVO JE NJIHOVA TAJNA (RECEPT)
Obradujte ukućane ukusnim obrokom!

Obradujte ukućane ukusnim obrokom!

Ukoliko ste ljubitelj testa, ovo je prava poslastica za vas! Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlijekom i lukom, ali po želji to se može dodati.

Sastojci za tepsiju prečnika 40 cm:

Za tijesto:

700 g brašna tip 405
1 supena kašika soli
2 supene kašike ulja
420 ml vode

Za fil:

700 g mljevene junetine
70 ml hladne vode
50 ml ulja
400 g seckanog crnog luka
1/2 supene kašike soli
biber po ukusu

Masnoća za jufke:
150 g putera
70 ml ulja

Priprema:

U prosijano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamijesite tijesto. Tijesto stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno sjeckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite tijesto i podijelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm.


Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom.

Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorjele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Ne propustite