Rusija prijeti Norveškoj osvetom

Objavljeno:29.06.2022 - 17:10
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija: FaH

Rusija je danas rekla da restrikcije, koje je nametnula Norveška, onemogućavaju prijevoz robe do ruskih naselja na arktičkom otočju Svalbard i zaprijetila je nespecificiranim "mjerama odmazde" u slučaju da Oslo ne razriješi taj slučaj.

Svalbard, otočje između norveške sjeverne obale i Sjevernog pola, pripada Norveškoj, no Rusija ima pravo na iskorištavanje prirodnih resursa temeljem sporazuma potpisanog 1920., a neki su dijelovi otočja naseljeni pretežito ruskim stanovništvom.

Norveška, koja nije članica Europske unije, ali primjenjuje njene sankcije protiv Rusije, poručila je da se sankcije neće odnositi na pomorski prijevoz robe do Svalbarda. Međutim, velik dio tereta namijenjenog za ruska naselja najprije prolazi kroz kontrolnu točku u matičnoj Norveškoj, koja je pak zatvorena za robu koja se nalazi na popisu sankcija.

Pozvali norveškog diplomata na razgovor

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo norveškog diplomata na razgovor zbog restrikcija, za koje je navedeno da su poremetile opskrbu kritičnim potrepštinama, uključujući hranu i medicinsku opremu.

Moskva je situaciju nazvala "neprihvatljivom" i upozorila da će "neprijateljsko" djelovanje protiv Rusije dovesti do "mjera odmazde". Norveško ministarstvo vanjskih poslova nije odmah bilo dostupno za komentar.

Rusija se, otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači, suočava sa sankcijama koje ograničavaju prijevoz njene robe kroz Europu. Litva je ovog tjedna počela primjenjivati sankcije na neka od dobara koja Rusija željeznicom prevozi do Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave na Baltičkom moru.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom", tvrdi da ta ograničenja označavaju "blokadu" te se obvezala na neodređenu odmazdu.