Srbijanski mediji: "Dodik na Vidovdan napao Vučića"

Vijesti
Srbijanski mediji: "Dodik na Vidovdan napao Vučića"
Dodik na Vidovdan napao Vučića, naslov je u beogradskom mediju Objektiv, koji navodi kako je "na strogo kontrolisanom mediju, Dževad Galijašević, Dodikov 'glasnogovornik' udario na Vučića".

Dodik na Vidovdan napao Vučića, naslov je u beogradskom mediju Objektiv, koji navodi kako je "na strogo kontrolisanom mediju, Dževad Galijašević, Dodikov 'glasnogovornik' udario na Vučića".

Potvrdile su se tako još jednom spekulacije o razdoru i razlazu dvojice perjanica "srpskog sveta" Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. 

Nije ovo prvi put da Dodiku odani mediji kritiziraju Vučića, a čini se da se "baja" iz Bosne i Hercegovine želi nametnuti kao "glavni srpski vožd" u regiji te zaustaviti smirivanje tenzija. 

Vučić je jučer u završnom dijelu svog obraćanja na Vidovdanskoj akademiji kazao i znakovito: "I na Vidovdan Srbi ne napadaju Srbe. I kada vas neko napadne prećutite i odgovorite mirom, trpeljivošću i strpljenjem..."

Dodik priprema udar

Pojedini mediji spekulirali su kako je ovo bila upravo poruka za Dodika.

Treba podsjetiti da je u pitanju drugi intervjuu po redu koji je nedavno Galijašević dao srpskom Radio Čikagu, a u kojima se "obrušio" na Vučića.

Ako se ovoj činjenici doda i saznanje koje je jučer u emisiji "Dobro jutro" TV Tanjug iznio Nenad Čanak - koji tvrdi da je glavni eksponent ruske politike na Zapadnom Balkanu Milorad Dodik, koji je zadužen za "eliminaciju" Aleksandra Vučića - onda je jasno da Dodik priprema neki "udar" na predsjednika Srbije, bilježi i RTVBN.

"Milorad Dodik je direktna ispostava ruske agenture koji je sada krenuo na Vučića", objavio je i TANJUG, uz navode da je Dodik još jedan alat pritiska na Vučića...

Tekst s Objektiva objavljujemo u cijelosti:

"Glasnogovornik ideja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Dževad Galijašević dao je intervju za Srpski radio Čikago, koji je medij RTRS preneo u regionu, u kom je napao rukovodstvo Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića.

Galijašević je ničim izazvan osuo medijski rafal na naše državno rukovodstvo, govoreći da će "Beograd izgubiti šansu da bude s pobjednikom” misleći na odnos Srbije i Rusije.

Ponižavanje Srbije i Vučića
Također, zamjera što se srpski mediji ne odnose prema Dodiku kao centralnoj političkoj figuri regiona, pa ne prenose svaki njegov susret, onaj koji Galijašević pominje je susret ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i Dodika.

Interesantno je da je ovaj intervju Galijaševića, u kom je napao Srbiju, prenio jedan veoma kontrolisani medij u RS, pa se pojavljuje osnovana sumnja da bi Dodik njegove reči aminovao.

Galijaševićev intervju prenijet je u tekstu s naslovom "Galijašević: Dodik prijateljstvom sa Rusijom spasava srpski obraz i jača Srpsku", čime se jasno pokazuje aluzija autora da napadne i ponizi Srbiju i Aleksandra Vučića.

U tekstu se skrivenim rečenicama navodi i da 'Vučić ne želi dobro Republici Srpskoj'.

Da cela stvar bude još više podignute temperature, ova vijest je puštena na srpski praznik Vidovdan."

(Radio Sarajevo)

Ne propustite