Švedska i Finska su u Madridu preživjeli Tursku, sad trebaju preživjeti Milanovića

Svijet
Švedska i Finska su u Madridu preživjeli Tursku, sad trebaju preživjeti Milanovića
.

U Madridu se održava jedna od najvažnijih samita NATO saveza, čiji je fokus jačanja alijanse u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Ključna tema prvog dana bilo je protivljenje Turske proširenju NATO saveza, odnosno pridruživanja Švedske i Finske. Ipak, izgleda da u Madridu vlada dobra atmosfera pa su sinoć u glavnom gradu Španije pali dogovori je rje Turska popustila.

Naravno, puštanje Švedske i Finske ka NATO savezu ima svoju cijenu, koju su Turci itekako znali materijalizirati. To je ujedno bila velika glavobolja cijele alijanse koja u trenucima velike krize zbog rata u Ukrajini treba pokazati jedinstvo.

Na samitu učestvuje i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je ranije najavljivao da će uložiti veto na pridruživanje Švedske i Finske pod izgovorom da to ne može dopustiti jer Zapad ne želi prisiliti političare u BiH na izmjene izbornog zakona.

Iako se radi o grubom miješanju u unutrašnje poslove jedne druge države i iako je u Madridu tema vojna organizacija Zapada, Milanović to vidi kao način da privuče pažnju velikih sila zbog, kako kaže ugroženosti Hrvata u BiH.

D li će Milanović u Madridu govoriti onako kako je najavljivao teško je procijeniti. Ono što se zna jeste da je Ministarstvo vanjskih poslova Milanoviću, po službenoj dužnosti pripremilo bilješke. Međutim i sam premijer Hrvatske Andrej Plenković je kazao da ne zna šta će Milanović reći u Madridu na tu temu.

Prema mišljenju bivše ministrice vanjskih poslova Hrvatske Vesne Pusić, Milanović ipak neće blokirati put Švedske i Finske u NATO. Ranije je Milanović razgovarao s premijerima i Švedske i Finske te im je vjerovatno prije samita najavio kako će postupiti.

Ipak, treba očekivati da Milanović u Madridu ipak iskoristi veliku pozornicu i još jednom na dnevni red pokuša ubaciti temu ili makar ukazati na neusvajanje novog izbornog zakona u BiH.

Izvor:Klix

Ne propustite