Danas će biti poznato hoće li Čović na megdan Komšiću ili šalje zamjenu

Bosna i Hercegovina
Danas će biti poznato hoće li Čović na megdan Komšiću ili šalje zamjenu
.

Danas poslijepodne iznad HDZ-a i HNS-a trebao bi se pojaviti bijeli dim, odnosno trebala bi biti poznata sva imena kandidata za sve nivoe na predstojećim izborima.

Jedna od tih funkcija je i ona za državno predsjedništvo. Mnogo se nagađa, ali još uvijek nije poznato da li će se kandidirati prvi čovjek hrvatske politike u BiH Dragan Čović.

Kako je jučer kazao u opticaju za kandidata za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je pet imena. Čović još nikada nije potvrdio da li on ide u tu utrku ili će naći zamjenu. Nešto ranije predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je špekulisao da se Čović ne misli kandidirati jer nije izmijenjen izborni zakon.

Ono što je jasno jeste da stranke s hrvatskim predznakom neće imati više kandidata za člana predsjedništva, već će to biti jedan zajednički kandidat, barem kada je riječ o strankama članicama HNS-a.

Među imenima u koje Čović ima veliko povjerenje, u slučaju da on ne bude kandidat, nalaze se Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, ali i Borjana Krišto.

Kada je riječ o dosadašnjim kandidaturama, poznato je da će se za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda kandidirati Željko Komšić (DF) koji i trenutno obnaša tu funkciju.

Podsjetimo Čović je u Predsjedništvu BiH sjedio u mandatu od 2014. do 2018. godine. U konačnici ko god bude kandidat HDZ-a i HNS-a neće doći do bilo kakve promjene politike te stranke, niti će se mijenjati stavovi u vezi izbornog zakona.

Izvor:Klix

Ne propustite