Vučić u Palati “Srbija”: Srbi na Vidovdan ne pjevaju, moramo da idemo u Evropu

Region
Vučić u Palati “Srbija”: Srbi na Vidovdan ne pjevaju, moramo da idemo u Evropu
U Palati "Srbija" održana je svečanost povodom dodjele Vidovdanskih odlikovanja i stupanja na dužnost predsjednika Aleksandra Vučića u drugom mandatu.

U Palati "Srbija" održana je svečanost povodom dodjele Vidovdanskih odlikovanja i stupanja na dužnost predsjednika Aleksandra Vučića u drugom mandatu.

Svečanosti su prisustvovali i najviši zvaničnici Republike Srpske: predsjednica Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Vučić je poručio je Srbima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i svuda u svijetu gdje žive da niko ne može da sruši srpsko narodno jedinstvo, te da Srbija želi da sačuva svoju samostalnost i nezavisnost.

“Živimo i u državama širom svijeta, ali imamo isti jezik, kulturu, imamo Vidovdan koji nas uvek okuplja” rekao je Vučić.

On je dodao da Srbi moraju da gledaju i druge narode koji žive sa njima i da sa njima imaju najbliže odnose – od Mađara, do Bošnjaka, Slovaka, Hrvata i drugih, jer ih “sve iste muke muče”.

“Zato danas, na dan kada se sve vidi, hoću da im kažem da ćemo zajedno da prebrodimo sve teškoće i da ćemo da podižemo Srbiju koja će biti uspješna zemlja, koja će da čuva samosvojnost i tradicionalna prijateljstva, i biti na evropskom putu, ali koja nikad neće dozvoliti da neko ugrozi njenu nezavisnost i pravo da bude svoja na svome” istakao je Vučić.

On je naveo da se danas na Vidovdan vidi da Srbija korača brzo naprijed, brže nego ikad u svojoj historiji i da je nije lako zaustaviti na tom putu, dodajući da se postavlja pitanje da li izabrati put velike kuraži ili mudrosti.

“Biraću put mudrosti, umjesto puta velike kuraži, jer želim da nas ima više, da imamo bolju ekonomiju, da napredujemo brzo. Ali i kada se javno odričem velike kuraži, ipak je neće biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda. “poručio je Vučić.

Govoreći o značaju Vidovdana, Vučić je naglasio da Srbi vijekovima svakog 28. juna odgovaraju na ista pitanja – da li slave pobjedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu, te da se odgovori na ta pitanja mijenjaju od generacije do generacije, a zaboravlja se da istorija može da bude samo jedna.

On je istakao koliko taj datum znači za opstanak države i nacije.

“To je najvažniji znak na našem nacionalnom nebu ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog da postojimo. On je putokaz i zvijezda koju pratimo. Bez njega uz historiju kakva je bila naša odavno bismo se rasuli.” rekao je Vučić.

On je naveo da su srpski preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu i istinske evorpske i srpske vrijednosti, a ne “zemaljsko zamalena carstvo”, te da je u tome i ta moralna vertikala.

“Na Vidovdan Srbi ne pevaju, nego se sa skrušenim pijetetom sjećaju.” poručio je Vučić.

On je dobitnicima vidovdanskih odlikovanja zahvalio za ljubav prema Srbiji i za sve što su učinili za Srbiju, čije su građane usrećili.

On je naveo da je lako reći da se treba držati samo hrabrosti, ali da se plate i penzije dijele zahvaljujući mudrosti i pameti i pogledu u budućnost zemlje, privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske, ni snažnije Srbije.

“Moramo da idemo u Evropu i gledamo u Evropu da bismo imali sve što imamo i budućnost za našu djecu, ali istovremeno moramo da imamo i hrabrost da im kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samostalnost, da imamo svoje mišljenje koje ne mora uvijek da im se svidi. Valjda je i to Evropa, različito mišljenje i pogled na svije.” rekao je Vučić.

Vidovdanska odlikovanja dodjeljuju se zaslužnim pojedincima i institucijama iz zemlje i inostranstva koji su svojim zalaganjem dali veliki doprinos u sferama u kojima rade i djeluju.

Između ostalih, dobitnici vidovdanskih odlikovanja su holivudski glumac Rejf Fajns, čuveni tenor Andrea Bočeli, fado pjevačica Mariza, glumac Miloš Biković, selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Dragan Stojković Piksi i Svetislav Pešić, akademik Vasilije Krestić, reditelj Egon Savin, dječije pozorište u Subotici, gimnazija u Čačku, japanski premijer Šinzo Abe, ali i trojica srpskih vatrogasaca koji su spasili dijete iz šahta punog vode.

Ne propustite