Misija OSCE-a u BiH: Vjerovatnoća postizanja pravde za preostale žrtve zločina se smanjuje

Bosna i Hercegovina
Misija OSCE-a u BiH: Vjerovatnoća postizanja pravde za preostale žrtve zločina se smanjuje
.

Misija OSCE-a u u BiH predstavila je danas izvještaj o procesuiranju ratnih zločina pod nazivom "Utrka s vremenom: Napredak i izazovi u provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina Bosne i Hercegovine

Izvještaj OSCE-a predstavila je ambasadorica Kathleen Kavalec ističući da joj je čast biti dio ovog projekta. Zadovoljna je brojem riješenih predmeta, ali i dalje je nekoliko "gorućih problema" na putu pravde.

"Više od 25 godina je prošlo od kraja rata u BiH i kao rezultat čvrstine i hrabrosti državnih aktera te uz pomoć međunarodnih zajednica, sudovi u BiH su riješili preko 600 predmeta", rekla je ambasadorica Kavalec, te dodala

"Ipak, dosta predmeta je neriješeno, nekoliko gorićuh problema stoje na putu pravde. Mnogi osumnjičeni žive u inostranstvu i nisu dostupni vlastima u BiH. Također, stalna igraničenja u kapacitetima institucija i dalje blokiraju napredak", objasnila je ona.

Smatra da su neke institucije zakazale po pitanju rješavanja najbitnijih predmeta i procesuiranja najodgovornijih.

"Propust instuticija po pitanju strategije narušili su njenu centralnu svrhu, a to je utvrđivanje najhitnijih i najsloženijih predmeta i prioritetno procesuiranje najodgovornijih. Na kraju, dodjela naknada žrtvama zločina u okviru krivičnog postupka i dalje je samo izuzetak, a ne pravilo. Najveći izazov sa kojim se sada suočavamo je neizbježna prolaznost s vremenom. Sa svakim danom koji prođe, vjerovatnoća postizanja pravde za preostale žrtve zločina tokom rata se smanjuje. Postizanje pravde je sada trka s vremenom", istakla je Kavalec.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Sattler objasnio je zašto je tema procesuiranja ratnih zločinaca veoma bitna tema.

"Zašto je ova tema toliko bitna? Bitna je kako bi se žrtvama dodijelili pravda i smiraj. Drugo, bitno je za državu i za društvo kakvo je u BiH, a koje je prošlo kroz jedan veoma traumatičan period, sto hiljada mrtvih ljudi - zemlja mora naći način da se nosi sa svojom prošlošću", poručio je Sattler.

Istakao je i važnost EU u učestvovanju u ovakvim pitanjima, te najavio saradnju i potporu najmanje do 2024. godine.

"Imamo mnogo projekata i načina podrške, ali podrška tokom prethdnih 10 godina i 18 miliona eura koje smo uložili na predmetima ratnih zločina su veliki. Kroz trenutnu podršku koju EU pruža radi se o 4 miliona eura i sada sa radošću najavljujem da će se ta podrškanastaviti, najmanje do 2024. godine", rekao je on.

Tvrdi da ono što nedostaje u daljem procesuiranju ratnih zločinaca i rješavaju predmeta jeste nadzorno tijelo koje treba imenovati Vijeće ministara BiH. Apelovao je da bi odluku trebali implementirati što prije, te pohvalio VSTV što sada radi posao koji bi trebao biti u nadležosti komisije koju treba imenovati Vijeće ministara BiH.

Ne propustite