Zašto niko nije uložio amandman da se povećanje plata ne odnosi na političare

Bosna i Hercegovina
Zašto niko nije uložio amandman da se povećanje plata ne odnosi na političare
.

Državni parlamentarci su u jeku najteže globalne ekonomske krize 21. stoljeća odlučili da sebi i ministrima povise plate za 500 KM. To su učinili krijući se iza uposlenih u državnim institucijama - povećanje plata ovim radnicima iskoristili su i za sebe.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je jučer, 27. juna, usvojio budžet koji podrazumijeva povećanje plate parlamentarcima, ministrima Vijeća ministara i uposlenima u državnim institucijama.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović je poručio da je to učinjeno po zakonu, jer su i političari i radnici državnih institucija pod istom budžetskom stavkom. Povećanje plata jednima automatski znači povećanje plata drugima.

Političari su zloupotrijebili loš položaj službenika i drugih u državnim institucijama. Pristali su da im se poveća osnovica plate do 100 KM, ali su pri tom znali da će to značiti da će i oni dobiti veće plate. U ovom slučaju njima će to povećanje biti 500 KM.

I sam Lovrinović je ukazao da je parlamentarce i ministre te uposlene u institucijama potrebno posebno zakonski tretirati, odvojiti po pitanju plata. Zašto to niko nije učinio prije razmatranja budžeta, tj. povećanja plata?

Zašto niko od vladajućih, koji također navodno smatraju da povećanje od 500 KM nije primjereno, ili opozicije, koja je glasala protiv, nije prije ili tokom sjednice insistirao da se promjenama zakona, amandmanski ili kako je to već pravno izvodivo, omogući da se isključivo povećaju plate potplaćenim radnicima, a ne svima njima?

Ovo neprihvatljivo povećanje od 500 KM javno niko nije spominjao, niti problemtizirao do dana kada se ono desilo. S obzirom na sve prethodno navedeno, opravdano je sumnjati da zapravo povećanje od 500 KM zapravo i nije problem bilo kojem parlamentarcu. Naprotiv. Čak i njima svaka marka dobro dođe, a posebno njih dodatnih 500.

Osim toga, budžet podrazumijeva dodatno povećanje za više od 10 miliona KM za naknade, telefonsku komunikaciju i putne troškove. Za napomenuti je da su pojedini parlamentarci prije planiranih povećanja mjesečno naplaćivali i do 8.000 KM.

Sada je na potezu Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Da bi se povećanja desila, potrebno je da ih usvoji i Dom naroda. To je još jedna prilika da se političari izuzmu od ovih povećanja, a da se plate povećaju onima kojima se trebaju povećati.

U međuvremenu, u državnom parlamentu, najviše zbog SNSD-a, nisu ukinute akcize na gorivo i još nije uvedena diferencirana stopa PDV-a (niža za egzistencijalne potrepštine i viša za luksuz). Upravo je jučer propao još jedan pokušaj ukidanja akciza na gorivo. I sve ovo se dešava bez bilo kakve reakcije građana.

 

Ne propustite