7 NAMIRNICA KOJE OPORAVLJAJU KOSTI I ZGLOBOVE: Ovo treba da jedete svaki dan

Porodica i zdravlje
7 NAMIRNICA KOJE OPORAVLJAJU KOSTI I ZGLOBOVE: Ovo treba da jedete svaki dan
.

Savremena hrana nije kvalitetna i zdrava, proizvodi sadrže previše kalorija, soli, štetnih dodataka hrani koji poboljšavaju ukus. A tkiva tela - kost, hrskavica, zglobna - formiraju se od onih supstanci koje unosimo u organizam. Za njihovu konstrukciju i normalan rad neophodna je ne samo tačna količina, već i odnos ulaznih elemenata: proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i mikroelemenata.

Od njihove optimalne ravnoteže zavisi vitalna aktivnost ne samo zglobova, već i svih ljudskih organa i sistema. Svaka osoba koja brine o svom zdravlju mora se pridržavati glavnih principa zdrave ishrane.

Počnite sa gubitkom težine

Za početak, trebalo bi da saznate svoju normalnu fiziološku težinu, uzimajući u obzir godine, građu tela i druge faktore, i pokušajte da stvarne pokazatelje približite željenim granicama, a zatim da to držite pod kontrolom. Jer od svakog viška kilograma, zglobovi dobijaju dodatno opterećenje.

Prekomerna težina utiče na hrskavično tkivo, koje stvara sloj između pršljenova, što izaziva njeno starenje i habanje. Ako imate problema sa zglobovima, izgubite višak kilograma, uklonite višak tečnosti iz tela, počnite da vodite aktivan način života.

Bez saglasnosti lekara, ne bi trebalo da idete na niskokaloričnu dijetu ili da organizujete gladne dane kako ne biste dodatno onesposobili organizam. Ali ograničenja kao što su jedenje manjih obroka i izbegavanje bezvredne, visokokalorične hrane mogu vam pomoći da izgubite težinu i upravljate bolestima zglobova.

Hrana koju zglobovi i kosti obožavaju:

1. Morska riba

2. Želatin

3. Bobičasto voće

4. Maslinovo ulje

5. Nar

6. Vlakna (iz voća i mahunarki)

7. Zeleniš (blitva, spanać, zelena salata)

Za zdravlje zglobova, ograničite ovu hranu

  • kiseli krastavci i dimljena hrana koja sadrži nitrate - zadržavaju tečnost u telu;
  • sosovi, kečap, majonez, sirće - negativno utiče na celo telo;
  • rafinisani ugljeni hidrati i trans masti (brza hrana, konditorski proizvodi iz prodavnice) - izazivaju bolesti mišićno-skeletnog sistema;
  • svinjsko meso i kačkavalj - doprinose razvoju gihta;
  • pivo, alkoholna i sva gazirana pića - upotreba oštećuje zglobno i hrskavično tkivo.

Mikro i makro elementi za zdravlje zglobova

Gvožđe - kod bolesti zglobova se oslobađa povećana količina fosfora. Njegovo izlučivanje olakšava gvožđe koje se nalazi u naru i iznutricama. Selen je potreban za formiranje zglobne tečnosti. Izvor je meso, smeđi pirinač, beli luk, žitarice, morske algeBor - pomaže u jačanju koštanog tkiva. Velika količina se nalazi u orasima, kupusu, morskim plodovima, suvim grožđem, suvim šljivamaCink - pomaže u proizvodnji kolagena, uključen je u proces regeneracije ćelija. Kalcijum - čini koštano tkivo jačim, nalazi se u mlečnim proizvodima, orasima, tvrdim sirevima, jajima, kukuruzu; Kalijum - učestvuje u metaboličkom metabolizmu, izvor je zeleniš; Fosfor - učestvuje u održavanju kiselinsko-bazne ravnoteže. Velika količina u masnoj ribi, pasulju, bilo kom kupusu. Ali element treba da bude sadržan samo u pravoj količini; Magnezijum - uklanja višak fosfora, učestvuje u radu neurona. Dostupan u maku, crnoj čokoladi, kakaou, semenkama, orašastim plodovima, trešnjama, zelenom povrću; Sumpor - učestvuje u proizvodnji kolagena, doprinosi "vlažnosti" hrskavice, bez nje postaje suva i krhka. Sadrži u piletini, jajima, mleku, morskoj ribi, luku, kupusu, jabukama.

Ne propustite