Raste broj žrtava: U napadu na tržni centar u Ukrajini poginulo 10 osoba

Svijet
Raste broj žrtava: U napadu na tržni centar u Ukrajini poginulo 10 osoba
.

Raste broj žrtava nakon što su dvije ruske rakete pogodile tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku u kojem je bilo više od 1.000 civila. Prema posljednjim informacijama, poginulo je najmanje 10, a povrijeđeno 40 osoba.

Dmitro Lunin, guverner Poltavske oblasti, kazao je za Reuters da je potvrđeno da je desetero ljudi ubijeno te da će spasioci dva dana tražiti žrtve u tinjajućim ruševinama.

“To je teroristički čin protiv civila”, kazao je Lunin, sugerišući da u blizini nije postojala nikakva vojna meta koju je Rusija mogla gađati.

Kremenčuk, industrijski grad u kojem je prije ruske invazije živjelo 217.000 ljudi, leži na rijeci Dnjepar u Poltavskoj oblasti, a u njemu se nalazi najveća ukrajinska naftna rafinerija.

Ukrajinske zračne snage kazale su da je tržni centar pogođen dvjema dalekometnim raketama X-22 ispaljenim iz bombardera Tu-22M3 koji su uzletjeli s piste Šajkovka u ruskoj Kaluškoj oblasti.

Rusija, koja poriče da namjerno gađa civilne mete, nije odmah komentarisala slučaj.

Videosnimak kojeg je objavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prikazuje ogroman požar kako bukti u razrušenoj zgradi i tamni dim koji se diže u nebo te posmatrače koji stoje vani.

Zelenski je rekao da se u tržnom centru u vrijeme napada nalazilo više od 1.000 ljudi.

“Nije moguće čak ni zamisliti broj žrtava”, rekao je Zelenski, no nije detaljisao.

Vadim Denisenko, savjetnik ministarstva unutrašnjih poslova, kazao je da iza ruskog napada stoje tri moguća razloga.

“Prvi je, bez sumnje, sijanje straha, drugi je… uništavanje naše infrastrukture, a treći… podizanje uloga, kako bi se natjeralo civilizirani Zapad da ponovno krene u pregovore”, kazao je.

Ne propustite