Dodik o poništavanju zaključaka NSRS-a: Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama

Bosna i Hercegovina
Dodik o poništavanju zaključaka NSRS-a: Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama
.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ide svojim putem i da će nastaviti raditi ono što misli da je najbolje za nju.

Dodao je da Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je jedna "svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja".

"Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske - odmah imaju pravo na sve", rekao je Dodik novinarima u Doboju, javio je RTRS.

On je komentirao odluku Ustavnog suda BiH da ukine pojedine odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske i zaključke o vraćanju nadležnosti sa BiH na RS.

Dodik je rekao da je cilj RS-a da se sprovede Ustav BiH, "a ako on nije sprovodiv onda BiH nema šanse".

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka NSRS-a o vraćanju nadležnosti sa BiH na RS u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.

Ne propustite