UKOLIKO VAM SE PREGRIJE MOTOR AUTOMOBILA OVO MORATE ZNATI! Evo kako trebate reagovati

Praktična žena
UKOLIKO VAM SE PREGRIJE MOTOR AUTOMOBILA OVO MORATE ZNATI! Evo kako trebate reagovati
.

Putujete li automobilom na zimovanje ili ljetovanje, uvijek morate imati na umu moguće opasnosti i komplikacije koje se mogu dogoditi putem. Jedna od najčešćih komplikacija koje se mogu dogoditi je pregrijavanje motora, popularno zvano i prokuhavanje.

Naime, motor s unutarnjim izgaranjem stvara energiju iz topline, no onaj višak topline koji se nije iskoristio može uzrokovati pregrijavanje pa ga je potrebno odvoditi od motora.

Ako se dogodi neki od kvarova u rashladnom sistemu, taj se višak topline ne odvodi što rezultira prokuhavanjem motora.

Mnogi vozači će u panici odmah ugasiti motor misleći da će se tako motor ohladiti, ali to nikako nije dobro rješenje!

U trenutku kada se dogodi pregrijavanje motora, potrebno je reagirati odmah i potrebno je reagirati pravilno kako ne bi došlo do veće štete. U daljnjem Vam tekstu donosimo nekoliko savjeta i pravila koja morate slijediti kada se nađete u situaciji da Vam se motor automobila pregrijao.

Što učiniti ako Vam se motor pregrije?

Prvi korak je zaustaviti auto na sigurnom mjestu! Ako ste na autocesti, zaustavite se na zaustavnom traku.

Nakon zaustavljanja na sigurnom mjestu ostavite automobil da radi u praznom hodu (leru) 5-6 minuta, a pritom obavezno isključite klima uređaj, radio, svjetla i ostale potrošače. No, korisno je uključiti ventilator i grijanje kabine na maksimalnu snagu jer na taj način višak topline od motora odlazi u unutrašnjost automobila, što olakšava hlađenju motora.

Ako se motor na Vašem automobilu pregrijao, odmah ga zaustavite na sigurnom mjestu i ostavite ga da radi u praznom hodu (leru) između 5 i 6 minuta, a pritom obavezno ugasite sve potrošače!

Podizanje poklopca haube također pomaže višku topline da ode od motora, a kada vidimo da mjerač temperature pokazuje neku normalniju temperaturu vrijeme je da ugasimo motor.

Pravilo ostavljanja automobila u leru nekoliko minuta ne vrijedi u slučaju da ne radi ventilator ili ako je pukao remen koji pokreće pumpu rashladne tekućine. U tom je slučaju ipak sigurnije odmah isključiti motor

Nakon gašenja motora on se više ne smije paliti kako ne bi nastalo veće oštećenje. Automobil treba odmah odšlepati do mehaničara koji će Vam pomoći!

Izuzetno je važno napomenuti da se motor nikako ne smije polijevati bilo kakvom tekućinom kako bi se ohladio! To može dovesti do još veće štete na automobilu, poput pucanja glave motora.

Uz to, loša je ideja provjeravati količinu rashladne tekućine u toj situaciji. Naime, ta je tekućina pod visokim tlakom, a njena je temperatura jako visoka. Otvaranjem čepa može doći do velikih i ozbiljnih opeklina!

Uzroci pregrijavanja motora

Prije svakog puta odvezite automobil na pregled kako bi se ustanovilo postoji li kakav problem koji bi mogao uzrokovati pregrijavanje motora. Jedan od takvih slučajeva je curenje rashladne tekućine iz crijeva. To se lako može provjeriti i sanirati.

Također, prije puta uvijek provjerite razinu rashladne tekućine u automobilu kako biste se uvjerili da je njena količina dovoljna da riješi eventualne poteškoće, a sa sobom uvijek nosite i bocu desilirane vode koja će nadomjestiti tekućinu koja je možda iscurila iz rashladnog sustava.

U rashladni sustav nikad ne smijete ulijevati običnu vodu jer će ona napraviti dodatnu štetu. U slučaju potrebe koristite samo i isključivo destiliranu vodu!

Još jedan problem zbog kojega može doći do pregrijavanja motora može biti i neispravan termostat. Naime, ispravan termostat osigurava dobar protok rashladne tekućine od rashladnog sustava do radijatora. Ako je termostat neispravan, rashladna tekućina ne može ispravno cirkulirati što rezultira pregrijavanjem motora.

Uz neispravan termostat ili curenje rashladne tekućine iz crijeva, uzrok pregrijavanja motora može biti i neispravan remen! Ako je remen olabavio ili ako je puknuo, posebice ako se radi o remenu vodene pumpe, rashladna tekućina neće moći ispravno cirkulirati i to dovodi do prokuhavanja motora.

Pregrijavanje motora automobila je znak da automobil morate odmah odvesti na servis. Naime, u velikoj većini slučajeva pregrijavanje motora se događa zbog nekih manjih kvarova čija je sanacija relativno jeftina.

Ukoliko odmah reagirate, popravak nastalih problema će biti brz i jeftin, ali mnogi vozači ignoriraju prve znakove kvarova što rezultira velikim i skupim popravcima na automobilu.

 

Ne propustite