NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Žene u MENOPAUZI moraju da izbace OVIH 6 namirnica - OZBILJNO POGORŠAVAJU SIMPTOME

Porodica i zdravlje
NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Žene u MENOPAUZI moraju da izbace OVIH 6 namirnica - OZBILJNO POGORŠAVAJU SIMPTOME
Lakše se podnose uz izbalansiranu ishranu

Lakše se podnose uz izbalansiranu ishranu

Simptomi menopaze mogu da se pogoršaju svaki put kada žena posegne za nezdravom hranom, a stručnjaci posebno izdvajaju 6 namirnica koje treba izbjegavati tokom menopauze.

Valunzi i nesanica spadaju u naporne i dosadne simptome menopauze, koji, ipak, mogu da se kontrolišu, ako se, na primer, izbegava nezdrava hrana.

Zdrava, dobro izbalansirana ishrana generalno je dobra za sve ljude, a posebno za žene koje tek ulaze ili se nalaze u menopauzi, napominju stručnjaci.

- Dobra ishrana može da napravi veliku promenu u tome kako se žena osjeća i kako podnosi simptome menopauze, kao što su promjene raspoloženja, talasi vrućine i iscrpljenost, kao i nadimanje i moguće povećanje tjelesne težine. Žene u menopauzi treba da se pobrinu da jedu dosta integralnih žitarica, svježeg voća i povrća i nemasnih proteina za optimalno zdravlje - ističe Ejmi Džejmison-Petonic, nutricionista i fiziolog.

Taj savet je potkrepljen istraživanjem sprovedenim na 400 žena u postmenopauzi, dokumentovanim u članku objavljenom u časopisu Menopause, a koji je otkrio da žene koje su konzumirale više voća i povrća ređe imaju problema sa simptomima menopauze nego žene čija je ishrana sadržala više masne hrane i slatkiša. Smanjenje potrošnje takve i nekih drugih namirnica moglo bi da ublaži dosta neprijatnosti povezanih sa ovim prirodnim procesom i da pomogne ženama da ostanu zdrave u godinama koje slijede.

Hrana koja može da pogorša simptome menopauze

1. Prerađena hrana - Čips i kolačići mogu da budu vrlo ukusni, ali obično su bogati natrijumom, puni dodatog šećera ili oboje, zbog čega mogu da zadržavaju vodu u organizmu, a žena da se osjeća naduto, podsjećaju stručnjaci. Ako je neophodna užina, treba probati zdraviju alternativu, poput sjeckanog voća, šargarepe ili krastavca sa humusom, nekoliko krekera od celog zrna sa puterom od kikirikija… ove namirnice zadovoljavaju potrebu za grickanjem, a pri tome neće biti okidač simptoma menopauze.

2. Začinjena hrana - Treba dobro razmisliti prije nego što se u jelo doda neki neki veoma ljut sos poput salse ili ljutenice. Hrana koja zauzima visoko mjesto na skali namirnica koje razvijaju toplotu mogu da izazovu znojenje, crvenilo i druge simptome valunga, navodi američki Nacionalni institut za starenje. Ako želite da malo začinite obrok, preskočite ljute začine i zamenite ih kimom, karijem, kurkumom i bosiljkom, savetuje nutricionista Amy Jamieson-Petonic.

3. Brza hrana - Brza hrana može izgledati praktično ako smo u žurbi, ali, njihovi sastojci često sadrže ogromnu količinu masti. Masna hrana može da poveća rizik od srčanih bolesti, stanja kojima su žene već izložene većem riziku nakon što prođu kroz menopauzu. Ove namirnice takođe mogu da izazovu gojenje, što takođe pogoršava  simptome menopauze. Mnogo bolje rješenje je da se hrana ponese od kuće, pa umjesto čizburgera zdravije je pojesti sendvič sa piletinom u lepini od integralnih žitarica i zelenom salatom i paradajzom.

4. Al*ohol - Iako možda nije neophodno da se odreknete svih koktela i vina, postoji mnogo dobrih razloga da konzumiranje alkohola bude umjereno – jedno piće dnevno ili manje. Žene koje piju dva do pet pića dnevno imaju 1,5 puta veći rizik od pojave raka dojke od onih koje uopšte ne piju, a žestoka pića mogu da povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, neke žene smatraju da ih alkohol čini podložnijim naletima vrućine. Nutricionisti zato savjetuju da se „žestina“ zameni špricerom od belog vina, koji ima manje al*ohola od većine standardnih pića.

5. Kofein - Ne možete bez prve jutarnje kafe? To je sve razumljivo, ali treba znati i da ta kafa može da pogorša simptome menopauze. Studija klinike Meyo objavljena u časopisu Menopause otkrila je da žene u menopauzi, koje su konzumirale kofein, imaju više problema sa valunzima nego žene koje ga nisu konzumirale. Topli napitak umjesto kafe, mogla bi da bude i šoljica čaja od đumbira ili od nane, oba bez kofeina. Ili, ako se kafa pije kako bi ujutru dala energiju za novi dan, možda nije loše zamijeniti je brzom šetnjom.

6. Masno meso - Osim što je bogata zasićenim mastima, hrana poput slanine može da smanji nivo serotonina u telu, a kada serotonin opadne, osjećamo se ljuti, mrzovoljni i razdražljivi, kaže nutricionista Amy Jamieson-Petonic. Kada kupujete meso, preskočite masne komade i one prošarane salom, jer svako su zdraviji i teletina, i piletina i riba i ćuretina, kao i goveđe mleveno meso.

Ne propustite