DILEMA JE RJEŠENA! Da li su pita i burek isto?
Da li je jedina razlika što je burek samo sa mesom?
Ove polemike se često vode, pogotovo ako naletite na nekog iz Bosne i Hercegovine koji su stručnjaci za burek.
Kako ne biste imali dalje nedoumice dok uživate u nekom od ova dva, ili oba, popularna jela, mi smo vam našli odgovor.
Andreja Antanasijević, vlasnik prodavnice „Koradžija“, je gostujući u emisiji „Čekiranje“ na televiziji Balkan Trip, rješio ovu vječitu nedoumicu koja je očito mučila i Miloša Trajkovića, voditelja ove emisije koji je Andreju, kao stručno lice, zamolio da mu pojasni ovu „problematiku“.
Andreja je odgovorio: „Vrlo je sličan način pripreme. Pita može da se pravi od gotovih kora, a može da se pravi i od živih kora, takozvanih sušenih kora, a burek se isključivo razvlači od tih živih kora. Naravno, razlika je i u obliku.“
Eto, dilema je rješena, osim što, naravno, nećemo preskočiti da poštujemo ono pravilo da je burek samo sa mesom.
Andreja potiče iz porodice koradžija i rješio je da svojim ukusnim proizvodima sačuva ovaj zanat od zaborava. „Moja porodica se aktivno bavi proizvodnjom kora već 52 godine. Moja baka je započela taj zanat i poslije toga su moji roditelji nasljedili i onda ja sa mojom djevojkom Sarom. Za vrijeme korone su mi svi poslovi stali i onda sam rješio da napravim brend Koradžija“, pojasnio je Andreja kako je uplovio u ove vode u kojima i više nego uspješno pliva.