TEK SADA ĆE BITI BURE: Zastupnica Hodžić otkrila da je prva parada koštala vrtoglavih 450.000 KM

Bosna i Hercegovina
TEK SADA ĆE BITI BURE: Zastupnica Hodžić otkrila da je prva parada koštala vrtoglavih 450.000 KM
.

.Zastupnica Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić reagirala je nakon jučerašnje homo***sualne parade održane u Sarajevu, podsjećajući i da je 2019. godine prva parada homo****ualaca poreske obveznike koštala 450.000 KM.

Iz Stranke za BiH je saopćeno kako je održavanje navedene parade , kojoj je prisustvovalo 1.500 osoba, među kojima i brojne javne ličnosti, podijelilo je građane Bosne i Hercegovine, te da manifestacija nije otkazana uprkos “protivljenjima mnogih da bude održana, jer tvrde da u njoj nema nikakvog ponosa, civilizacije, a posebno časti”.

– Osim toga, prva Povorka ponosa 2019. godine koštala nas je čak 450.000 KM, kako je navela zastupnica SBiH Admela Hodžić, koja osim što je javnost upoznala sa iznosom koji je potrošen, ističe da je riječ o novcu poreskih obveznika, odnosno građana Kantona Sarajevo.

Naime, Hodžić je kao zastupnica u Skupštini KS 2019. godine od nadležnih tražila podatke koliko je sredstava kantonalna Vlada izdvojila za organizaciju i osiguravanje homo****ualne parade . U odgovoru na pitanje navodi se da iz razdjela Ministarstva finansija nisu izdvojena sredstva za organizaciju i obezbjeđenje Povorke ponosa. Ovo ministarstvo je, kako se obrazlaže dalje, dopis uputilo svim ministarstvima KS da odgovore na pitanje zastupnice Hodžić.

Odgovore je dobila od MUP-a i drugih kantonalnih ministarstava. Iz MUP-a su istakli da je u septembru 2019. godine, kada je Povorka održana, izdvojili sredstva za naknade 1.188 policijskih službenika i to zbog 18.029 prekovremenih sati rada. Za tu namjenu je izdvojeno 445.000 KM.

Ti troškovi podrazumijevaju bruto plaće, naknade i doprinose poslodavaca. U odgovoru sarajevskog MUP-a je navedeno da je izdvojeno 1.123 KM za, kako je navedeno, osvježavajuća bezalkoholna pića. Velike troškove pravdali su pojačanim obimom poslova i vanrednim angažmanom policijskih službenika na realizaciji osiguranja javnih okupljanja.

U odgovoru Ministarstva finansija KS je navedeno da je MUP izdvojio 8.400 KM za kupovinu obroka u jednoj sarajevskoj ćevabdžinici, potrebnih za policijske službenike – saopćeno je iz Stranke za BiH kao reakcija zastupnice Hodžić.

– Da li je ovo trošak ili investicija rezultat ovoga što smo vidjeli na ulicama Sarajeva pokazuje da se radi o investiciji koja je od 2019. godine do danas kao manifestacija vidno uznapredovala. Kakvi su rezultati toga prosudite sami. Od svega pobrojanog u 300 mjera ovo je izgleda investicija Vlade koja je doživjela najveći procvat – navela je, prenosi Saff.

Ne propustite