Kako izgleda život u blizini Suwalki koridora: Razmišljamo o ratu, Rusi mogu doći bilo kada

Svijet
Kako izgleda život u blizini Suwalki koridora: Razmišljamo o ratu, Rusi mogu doći bilo kada
.

Dok borbe u Ukrajini još uvijek traju, svijet, ali i brojni analitičari strahuju kako bi se mnogo veći sukob između Zapada i Ukrajine mogao pokrenuti sjeverozapadno od Ukrajine na području tzv. Suwalki koridora.

Mjesto koje se nalazi na granici između Litvanije i Poljske predstavlja jedini spoj ruske eksklave Kalinjingrada s Bjelorusijom.

Tim povodom, novinari britanskog Guardiana posjetili su Suwalki te su razgovarali sa stanovnicima ovog dijela. Dočekao ih je 68-godišnji Stefan Bilas, sin Ukrajinca čiji su porodicu Sovjeti prisilno preselili na područje u blizini Kalinjingrada 1947. godine u operaciji Visla.

Iako na ovom području nisu zabilježene borbene aktivnosti, Bilas ističe kako Ruse može čuti gotovo svaki dan.

"To mogu biti tenkovi ili češće zujanje helikoptera nedaleko od Suwalkija", piše The Guardian.

Između ostalog, Bilas ističe kako o mogućem ratu na ovom prostoru razmišlja na svakodnevnom nivou.

"Razmišljam o tome svaki dan. Rusi mogu doći bilo kada. Šta ja mislim o njima? Bolje da ne kažem", poručio je Bilas.

Posljednje tenzije između baltičkih zemalja i Rusije, te kopnena blokada koju je Litvanija uspostavila prema Kalinjingradu u fokus svjetske javnosti dovela je Suwalki koridor, mjesto koje bi Putin mogao iskoristiti ukoliko bi želio otvoriti front protiv Zapada.

"Strategija Kremlja, prema mišljenju stručnjaka, bila bi juriš na Latviju, Litvaniju i Estoniju. Smatra se da bi prijestolnice Baltika mogle biti zauzete za manje od tri dana. Suwalki koridor, koji je inače močvaran i težak teren, psolužio bi Putinu da spriječi NATO da kopnenim putem pošalje pojačanja", navodi se u tekstu.

Zbog situacije na širem području Suwalki koridora, o mogućnostima rata sve se češće priča i u gradu po kojem je koridor dobio ime.

"Gradonačelnik je sastavio spisak zgrada koje se mogu preurediti u skloništa za bombe, a stanovnici otvoreno ističu - zabrinuti smo", pojašnjavaju.

Osim poljskih snaga, najbliže NATO trupe kada je riječ o Suwalkiju nalaze se 60 milja južno u vojnom kampu Bemowo Piskieu.

"Baza je popunjena s 800 vojnika iz 1. bataljona, 185. pješadijskog puka Nacionalne garde Kalifornije uz još 400 pripadnika britanskih, rumunskih i hrvatskih jedinica", ističe se u analizi.

O eventualnoj ruskog blokadi Suwalki koridora govorio je i Richard Shirreff, bivši zamjenik vrhovne komande NATO-a te je pojasnio kako prijetnje Rusiji baltičkim zemljama treba shvatiti ozbiljno.

"Prijetnja Litvaniji svakako da stvara zabrinutost. Realnost je da je Rusija trenutno fokusirana na Ukrajinu, ali to ne znači da nema prijetnje. Jedini odgovor na to je jačanje jedinica NATO-a. Ako bi Rusi blokirali Suwalki, nema šanse da bi NATO mogao vratiti kontrolu nad Baltikom bez pokretanja operacije razmjena Dana D", zaključio je Shirreff.

Izvor:Klix

Ne propustite